Читај ми!

Нетанијаху: Умукните!

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио своје званичнике да престану да "брбљају" о могућности напада на иранска нуклеарна постројења. Израел још није одлучио да бомбардује Иран, рекао Барак Обама. У току маневри иранске Револуционарне гарде надомак Ормуза.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху упозорио је своје највише званичнике да престану да "брбљају" о могућности напада на иранска нуклеарна постројења, пише израелски лист Маарив.

Нетанијаху је, наводно, такву инструкцију, дату на јучерaшњем састанку министара из свог конзервативног Ликуда, наменио војним званичницима и члановима владе за које сматра да говоре исувише слободно о потенцијалном нападу на Иран.

"Престаните већ једном да брбљате. То ћаскање изазива велику штету, ставља Израел у прву линију фронта и угрожава санкције које су увели САД и Европа против Ирана", рекао је израелски премијер.

Извори на које се позива Маарив истичу да би могло изгледати као да Израел увлачи САД у рат против Ирана против воље те земље и да угрожава америчке националне интересе.

Нетанијахуова инструкција уследила је након што су израелски званичници све отвореније почели да говоре о Ирану док се донедавно о тој теми разговарало углавном иза затворених врата.

Израелски вицепремијер и министар за стратешке послове Моше Јалон изјавио је да су сва иранска нуклеарна постројења осетљива на напад. Министар одбране Ехуд Барак изјавио је да ће, "ако санкције на постигну жељени циљ заустављања војног нуклеарног програма, бити потребе да се размотри предузимање акције".

Израелски званичници су, наводи лист, тиме подстакли спекулације о могућности израелског напада.

Амерички председник Барак Обама рекао је да ће САД учинити све да спречи Техеран да дође у посед нуклеарног оружја, као и да Израел још није донео одлуку о евентуалном нападу на нуклеарна постројења у Ирану.  

Обама је, у интервјуу Ен-Би-Сију, рекао да би било каква војна активност у Заливу била опасна и да би утицала на читав блискоисточни регион, а посебно на повећање цена нафте.

Забринут због иранских нуклеарних активности, Обама је поручио да би уместо конфликтима, требало прибећи дипломатији.

"Мислим да Израел још није донео одлуку о евентуалном бомбардовању иранских нуклеарних постројења", рекао је Обама.

Обама је рекао и да његов приоритет и даље остаје САД, али и безбедност Израела.

"Био сам врло јасан: учинићемо све што је у нашој моћи да спречимо Иран да се домогне нуклеарног оружја и да почне трку у наоружању у том експлозивном региону", истакао је Обама.

Истовремено, иранска Револуционарна гарда изводи поморске маневре у близини стратешки важног Ормуског мореуза кроз који пролази више од трећине нафтних танкера на глобалном нивоу и петина укупне количине нафте произведене у свету.

Маневри ће трајати месец дана, а долазе у тренутку када су западне земље повећале присутност у Персијском заливу.

Техеран упозорава да ће, уколико не буде више могао да извози нафту, блокирати Ормуски мореуз и тако спречити транспорт нафте других произвођача.

САД је у петак поново показао жељу да дипломатским путем убеди Техеран да одустане од свог спорног нуклеарног програма и позвао Израел да "пружи још времена како би санкције дале ефекат".

Вашингтон пост је у четвртак пренео изјаву америчког министра одбране Леона Панете, који је оценио да постоји "велика вероватноћа" да Израел на пролеће изврши војни напад на иранска нуклеарна постројења.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи