Читај ми!

Нови председник Финске

Саули Нинисте изабран за новог финског председника. Нинисте у другом кругу избора убедљиво победио кандидата Зелених Пека Хависту.

Конзервативни проевропски кандидат Саули Нинисте изабран је за новог председника Финске освојивши велику већину гласова у другом кругу председничких избора. Његов ривал, кандидат Зелених Пека Хависто признао је пораз мање од сат после затварања биралишта и руковао се са Нинистеом.

Нинисте, бивши министар финансија стар 63 године био је фаворит према свим анкетама. Освојио је 62,7 одсто гласова према 37,1 одсто, колико је добио његов противник, саопштило је министарство правде после пребројаних 95 одсто гласова.

Око 4,4 милиона гласача било је позвано данас да изађе на други круг избора по изузетно хладним температурама и изабере новог шефа државе који ће заменити популарну председницу Тарју Халонен. Она није више могла да се кандидује пошто је испунила два шестогодишња мандата.

Према оцени аналитичара, Нинисте је уживао велико поверење бирача у периоду финансијске кризе што је, како су анкете показале, била главна брига грађана.

Он је био министар финансија од 1996. до 2003. и био један од твораца политике усвајања евра у Финској. Сматра се заслужним за извлачење земље из дубоке рецесије током 1990-их.

У првом кругу осам кандидата је учествовало у изборима. Саули Нинисте је освојио 37 одсто гласова, а Пека Хависто 18,8 одсто и ушли су у други круг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи