Читај ми!

Стабилна Европа интерес Кине

Kинески премијер Вен Ђиабао поручио да је стабилна Европа у интересу Кине. Европа је прво тржиште за наш извоз и његова стабилизација ће нам помоћи, наводи Ђиабао.

Стабилна Европа је у интересу Кине, оценио је кинески премијер Вен Ђиабао после посете немачке канцеларке Ангеле Меркел Пекингу.

"Сада када се Европа суочава са кризом јавног дуга, морамо да размотримо наше односе са њом стратешки, како бисмо заштитили националне интересе", рекао је Вен Ђиабао.

Аналитичари оцењују да је порука кинеског премијера упућена, пре свега, скептичним Кинезима и да Вен покушава да им објасни зашто је подршка Европи у њиховом интересу.

"Европа је наше највеће извозно тржиште. Из Европе, пак, увозимо технологију. Помажући да се стабилизује европско тржиште помажемо себи самима. Сви делови друштва то морају да разумеју", поручио је кинески премијер у Гуангџуу на југу земље.

Иако многи у Европи кинеске девизне резерве виде као спас за европске државе оптерећене дуговима, Пекинг оклева да саопшти са колико ће новца помоћи посрнулу европску економију.

Током посете Ангеле Меркел Кини, Вен је истакао да је за Европу важно да реши кризу дуга и нагласио да Пекинг намерава да појача учешће у европском фонду за помоћ.

Вен је рекао да Кина покушава да посредством ММФ-а учествује у решавању проблема европског дуга кроз Европски фонд за финансијску стабилност успостављен за помоћ земљама у тешкоћама и Европски механизам за стабилност који ће га наследити и који треба да буде основан у јулу.

Међутим, приликом посете Ангеле Меркел Кини, Вен је поручио да његова земља нема ни способности ни намеру да "купи Европу", реагујући тако на забринутост Европе због све већих кинеских улагања у привреде еврозоне, веома погођене дужничком кризом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи