Читај ми!

Иран звецка оружјем

Иран усидрио два ратна брода своје морнарице у саудијској луци Џеда на Црвеном мору како би "осигурао превласт на мору и борио се против иранофобије". Техеран упозорава да ће напасти сваку земљу коју непријатељи употребе за напад на иранску територију.

Два брода иранске ратне морнарице усидрила су се у луци Џеди, у Саудијскoj Арабији. У ову црвеноморску луку стигли су разарач "Шаид Канди" и транспортер "Харг", по директном наређењу ајатолаха Алија Хаменеија.

Ирански званичници саопштили су да им је циљ да "демонстрирају надмоћ на мору и боре се против иранофобије".

"Овај потез треба да покаже моћ Исламске Републике Иран на отвореном мору", изјавио је ирански поморски командант Хабиболах Сајари, а пренела полузванична иранска новинска агенција Фарс.

Сајари је рекао да ће мисија иранске морнарице трајати 70 до 80 дана, али није хтео да прецизира куда ће све бродови ићи.

Ирански разарач има око 150 чланова посаде и у ствари је преправљена и модификована америчка корвета (мањи брод од разарача) из шездесетих година. У свом наоружању има и ракете "нур", за које се претпоставља да имају домет и до 200 километара.

Ратни бродови из Ирана слободно плове по морима око Арабијског полуострва на основу резолуције Савета безбедности УН из 2008. године о борби против сомалијских пирата. Такво право имају и бродови других земаља које се боре против пирата.

Питање је, међутим, колико ће Иран бити у стању да демонстрира надмоћ по арабијским морима. Лоши односи са Саудијском Арабијом постали су још гори када је Америка оптужила Иран да стоји иза завере да се ликвидира саудијски амбасадор у Вашингтону.

Уз то, када је ЕУ запретио Ирану да ће престати да им увози нафту, Саудијска Арабија се понудила да Унији надокнади све црно злато које им може "зафалити". Иран је рекао да тај потез "није баш пријатељски" и позвао Ријад "да размисли о томе".

Иран прети одмаздом

У међувремену, заменик команданта елитне иранске Револуционарне гарде Хусеин Салами упозорио је данас да ће на мети Техерана бити свака земља која уступи своју територију за припрему напада на Иран.

Иако Салами то није даље образлагао, та изјава могла би се протумачити као упозорење Ирана суседима да не допусте да територија и ваздушни простор њихових земаља буду искоришћени као база за евентуални напад.

"Сваки део територије које непријатељи искористе за операције против Ирана биће изложен одмазди наших оружаних снага," рекао је Салами током војних маневара, преноси Ројтерс позивајући се на агенцију Фарс.

Револуционарна гарда је у суботу почела дводневне копнене маневре у настојању да покаже војну моћ Ирана у тренутку када расту тензије између Техерана и западних престоница око иранског нуклеарног програма.

САД и западне земље отпужују Иран да ради на производњи атомског наоружања, док Техеран тврди да је његов нуклеарни програм у мирољубиве сврхе, попут производње струје.

Израелски министар одбране Ехуд Барак рекао је у четвртак, 2. фебруара, на једној конференцији о безбедности да у међународној заједници постоји све веће веровање да треба размотрити војну акцију против иранског нуклеарног програма.

Западни експерти страхују да би израелски напад на Иран вероватно у сукоб увукао САД, нанео штету глобалној економији и ојачао исламски екстремизам.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи