Читај ми!

Руско-кинески вето за Сирију

Убијено 12, а рањено 30 цивила на сахрани у граду Дараји. Најновије жртве уследиле су након покоља 260 цивила убијених у бомбардовању Хомса, док званични Дамаск то демантује. Русија и Кина ставиле вето на Резолуцију СБ УН, којом се Асад позива да напусти власт.

20.13 - Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун рекао је да руско-кинески вето "умањује улогу" те организације.

17.59 - Русија и Кина ставиле вето на Резолуцију СБ УН којом се сиријски председник Башар ал Асад позива да сиђе са власти.

17.15 - Председник САД Барак Обама позвао сиријског председника Башара ал Асада да напусти власт, оптуживши његов режим за "убијање цивила".

17.12 - Спуштена застава на сиријској амбасади у Тунису. Амбасадор Сирије је персона нон грата, рекао председник Туниса.

11.29 - Два озбиљна проблема са резолуцијом о Сирији, рекао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, неколико сати пред састанак са Хилари Клинтон. 

10.13 - Сиријска влада демантовала је да је војска јуче гранатирала централни део града Хомса, наводећи да су кривци за тај напад "наоружани нападачи", јављају сиријски медији.

03.00 - Савет безбедности УН ће гласати о новој резолуцији о Сирији без обзира на став Русије. Судбина овог документа нејасна јер се Москва, до сада, противила одредници да Асад мора да напусти власт. 

Стање у Сирији се не смирује, а у најновијим сукобима убијено је 12 цивила, а 30 рањено на сахрани жртава режима Башара ал Асада у Дараји код Дамаска.

Најновије жртве уследиле су након покоља 260 цивила убијених у бомбардовању Хомса, док званични Дамаск то демантује и понавља да су за убиства одговорене "наоружане групе".

На снимцима из Хомса виде се десетине тела жртава новог похода Асадових снага, а побуњеници су затражили хитну акцију међународне заједнице како би се зауставило крвопролиће у овом граду.

На седници Савета Безбедност УН Русија и Кина уложиле су вето на резолуцију западних земаља и Арапске лиге, којом се председник Сирије Башар ал Асад позива да поднесе оставку.

Осталих 13 чланица Савета безбедности, укључујући САД, Француску, Велику Британију, гласали су за резолуцију чији је циљ заустављање насиља у Сирији.

Застој у дипломатским напорима да се сукоб у Сирији реши мирним путем, дошао је пошто су светски лидери и активисти сиријске опозиције оптужили Асада за убиство стотина људи у бомбардовању Хомса.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и шеф обавештајне службе Михаил Фрадков путују у уторак у Сирију, где ће се састати са председником Асадом, јавља Би-Би-Си.

Москва, која је савезник Дамаска, саопштила је прошле седмице да ће наставити да снабдева Сирију оружјем.

Aктивисти су раније известили да је у насиљу широм земље убијено 18 људи, укључујући једну особу која је убијена у западном граду Хами, током гушења протеста којим је обележена годишњица озлоглашеног масакра из 1982. године.

Према подацима УН, у насилном гушењу антирежимских протеста у овој земљи, убијено је више од 5.400 људи.

 

Број коментара 91

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи