Читај ми!

Сајбер напади - нова стратегија

Терористи мењају стартегију и нападаће преко Интернета, тврди директор Еф-Би-Аја Роберт Милер. Стручњаци из Бироа верују да је скори напад на компјутеризоване системе у Америци неминован.

Директор Еф-Би-Аја Роберт Милер, који провео је живот у борби против терориста, упозорио је Конгрес САД да терористи мењају стартегију и да ће напасти путем Интернета. Неки стручњаци из Бироа верују да је велики напад на компјутеризоване системе у Америци неминован већ у наредних неколико месеци.

"Заиста верујем да ће у догледној будућности претња од кибернетичких напада бити иста или већа од претње класичног тероризма", каже директор ФБИ-ја Роберт Милер.

Будући да су сви велики системи у Америци, укључујући контроле лета, електричне мреже, контроле возова и токова новца компјутеризовани и умрежени, чланови Конгреса озбиљно су схватили упозорење.

Председник Комитета за обавештајни рад Мајк Роџерс истиче да се компјутерски напад већ спрема. "Катастрофа која ће нас погодити је неминовна, а часовник откуцава", каже Роџерс.

Стручњаци упозоравају да Американцима, али и становницима других развијених земаља, не прети само опасност да остану у мраку, без гаса, воде или у неконтролисаном возу или авиону. На удару ће се наћи и пословање фирми, а самим тим и радна места.

Кибернетички детектив Кевин Мандиа каже да највећа опасност прети великим светским компанијама.

"Да ја имам фирму која је међу 500 најуспешнијих са Форбсове листе, забринуо бих се за безбедност својих система", упозорава Мандиа.

Само сајт америчког Министарства одбране сваког дана претрпи око 500 хакерских напада из целог света, а падају и сајтови осталих државних институција и великих фирми.

Верује се да су се и копије многих америчких производа у свету појавиле пошто су њихове карактеристике и начин производње украдени упадом преко Интернета.

Очекује се да, после сведочења првог човека Еф-Би-Аја, Конгрес одобри већа средства за службе које се баве заштитом информатичких система.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи