Читај ми!

Напад на Иран неизбежан

Израел ће на пролеће напасти Иран, сматра амерички министар одбране Леон Панета. Бела кућа апелује на Тел Авив да не напада. Врховни ирански вођа Али Хамнеи рекао да је Техеран спреман за напад и да ће на њега узвратити.

Ратна хистерија на Блиском истоку се наставља. Амерички министар одбране Леон Панета сматра да ће Израел напасти Иран на пролеће како би спречио Техеран направи нуклеарну бомбу.

Панета је први пут поменуо могућност израелског напада у интервјуу за Вашингтон пост, у ком је истакао да је Израел забринут због чињенице, како тврде у Тел Авиву, да је Иран обогатио довољну количину уранијума и да сада само САД могу војно да зауставе Техеран.

"Постоји велика вероватноћа да ће Израел напасти у априлу, мају или јуну, пре него што Иран уђе у зону имунитета и произведе нуклеарну бомбу", рекао је Панета за амерички лист.

"Израелци су нам рекли да разматрају напад. Са друге стране, ми смо им пренели ризике таквог потеза", рекао је Панета на састанку НАТО-а у Бриселу.

Према његовим речима амерички председник Барак Обама и он су упозорили Израел да се САД противе нападу, зато што би се тиме пореметиле веома успешне међународне санкције и друге мирнодопске мере.

Бела кућа још није одлучила како ће реаговати на евентуални напад. Панета је за америчку телевизију Си-Би-Ес рекао да Техерану треба отприлике годину дана да произведе довољно обогаћеног уранијума и још најмање толико да заврши бомбу.

Међутим, прошле недеље у Вашингтону шеф Мосада Тамир Пардо рекао је да је једна од могућности једностран напад, без мешања других земаља.

Хамнеи: Чекамо вас

Врховни ирански вођа Ајатолах Али Хамнеи упозорио је Запад да је Иран спреман за било какав напад и да ће на њега адекватно узвратити.

Хамнеи је после молитве у Техерану пред хиљадама верника у говору истакао да ће Иран одговорити на све претње, санкције и евенутални напад "у правом тренутку" и "кад буде неопходно", инсистирајући да Иран неће одустати од нуклеарног програма.

Врховни ирански вођа осврнуо се и на Израел рекавши да ће Техеран помоћи свакој земљи и групи која се противи Израелу.

"Израел је канцерогени тумор који би требао да буде и биће одстањен", оценио је Хамнеи.

Према његовим речима наметнуте санкције не само да нису ослабиле Иран, већ су ојачале земљу.

"Када смо под санкцијама окрећемо се домаћим телентима и капацитетима. Растемо. Да немамо санкције на извоз оружја, не бисмо имали овакве напретке какве имамо данас. Да су они направили нуклеарну централну у Бушеру не бисмо оволико напредовали до обогаћеног уранијума", рекао је Хамнеи.

Врховни ирански вођа закључио је да, због поменутих разлгоа, санкције, у ствари, погодују Ирану земљи.

Број коментара 68

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи