Читај ми!

Пекинг: Не купујемо Европу

У нади да ће обезбедити подршку Кине Европи, коју потреса дужничка криза, немачка канцеларка Ангела Меркел састала се са кинеским председником Ху Ђинтаом. Међутим, кинески премијер Вен Ђабао поручује да Кина нема ни способности ни намеру да "купи Европу".

Кинески премијер Вен Ђабао рекао је да његова земља нема ни способности ни намеру да "купи Европу", реагујући тако на забринутост Европе око све већих кинеских улагања у привреде еврозоне, веома погођене дужничком кризом.

Вен је на Немачко-кинеском пословном форуму у граду Гуангџоу на југу земље рекао да је Кина спремна да сарађује са Европом у борби против актуелне кризе, а да неки људи кажу како то значи да Кина жели да купи Европу, пренела је агенција АФП.

"То не одговара стварности. Кина нема ту намеру, а није за то ни способна", истакао је Вен.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, која се налази у тродневној посети Кини како би повећала поверење званичног Пекинга у Европу, такође је присуствовала поменутом форуму, заједно са руководиоцима из сектора енергетике, хемије, банкарства и електронике.

У Европи се у последње време интензивирала забринутост око тога да би талас инвестиција кинеских компанија и државних фондова могао званичном Пекингу да омогући превелик утицај над посрнулим европским привредама.

Европски лидери су раније позвали Кину, која поседује највеће девизне резерве на свету, да улаже у фонд Европске уније за помоћ презадуженим чланицама. Званични Пекинг досад није дао конкретно обећање да ће пружити финансијску подршку Европи.

Немачка канцеларка се данас састала са кинеским председником Ху Ђинтаом у настојању да повећа поверење Кине и обезбеди подршку за Европу где дужничка криза прети да гурне регион у рецесију.

Кина, друга највећа привреда света, с повећаном забринутошћу гледа погоршање привредне ситуације у еврозони и стално тражи од европских лидера да преузму контролу над тренутним стањем.

Председник Кине рекао је Меркеловој, пре њиховог састанка иза затворних врата, да ће њена посета допринети "повећању међусобног разумевања" двеју земаља чија трговинска размена је достигла у 2011. години 169 милијарди долара, 18,9 одсто више него предходне године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи