Читај ми!

Зимски данак у крви

Скоро 200 људи умрло од зиме у централној и источној Европи од почетка хладног таласа. Број мртвих у порасту, највише у Украјини. У Сибиру температура -50.

Близу 200 људи умрло је у источној и централној Европи од доласка леденог таласа, који је прекинуо неуобичајено благу зиму.

Стотину и једна особа умрла је у Украјини у таласу хладноће који влада у тој земљи од 27. јануара, саопштило је украјинско министарство за хитне ситуације.

"Током најхладијег периода, 11 особа је умрло у болници, 64 су пронађене на улици, а 26 у њиховим домовима", наводи министарство и прецизира да су те особе умрле од 27. јануара до 3. фебруара.

Претходни биланс, саопштен у четвртак, био је 63 мртвих.

Украјинско министарство за хитне ситуације наводи и да температура неће расти - током ноћи биће од минус 30 до минус 25, а дневна од минус 21 до минус 16. Црвени крст издвојио је новчана средства за изградњу склоништа за бескућнике у Белорусији и Украјини.

У Русији, где је у Москви данас минус 25, а у Јакутији у Сибиру минус 50, према званичним подацима од 1. јануара од хладноће је умрло 64 људи.

Температура у Белорусији спустила се до минус 30, а у Мађарској до минус 22 степена Целзијуса.

У последња 24 часа умрло је осморо од последица мразева и хладноће од 30 степени испод нуле ноћу, и око 15 степени испод нуле преко дана. "Само у прва два фебруарска дана умрло је од смрзавања 17 људи. Од новембра од почетка зиме то је укупно 75 жртава", саопштила је Главна команда пољске полиције.

Због тога што покушавају да загреју своје куће, некада неисправним, неочишћеним пећима, у Пољској све више живота односи тихи убица - гас угљенмоноксид. Само у последња 24 часа угљенмоноксидом из пећи отровало се 54 Пољака, а двоје људи је умрло.

Највише живота зима односи међу бескућницима који често упркос мразевима ризикују и одбијају да потраже уточиште у склоништима за бескућнике. Такође игноришу упозорења полиције и лекара да ће им алкохол дати само привремено лажни осећај топлине, а повећати ризик да се у негрејаним напуштеним просторима или на отвореном смрзну.

Температура се у Румунији спустила до минус 34 Целзијуса, а становници те земље добили су и прилику да се прошетају по залеђеном Црном мору. Отказани су многи летови, а бројна села су одсечена од остатка земље. Ледени талас је протеклих дана у тој земљи однео 14 живота, а 346 особа је хоспитализовано.

Старије особе спасавају се хеликоптерима из одсечених зона у БиХ, где је током протекле ноћи пало 30 центиметара новог снега, уз температуру до минус 29 степени.

На северу Словачке забележене су најниже температуре у последњих 50 година.

У Бриселу, 400 година стара статуа дечака који уринира искључена је из бојазни да би лед могао да јој оштети унутрашњи механизам.

Италију је, као и већину европских земаља, погодио хладни талас, а снег данас пада и у Риму, што је изузетно ретка појава. Најниже температуре у Италији забележене су на северу земље, на граници са Швајцарском где је измерено минус 29,8 степени.

У четвртак увече у Милану је пронађен смрзнут бескућник, чиме се биланс мртвих у леденом таласу у Италији попео на три.

Очекује се да ће изузетно ниске температуре у источном и централном делу Европе потрајати током целе идуће недеље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи