Читај ми!

Фудбалски устанак у Египту

Четири особе погинуле и више од 1.500 повређено у серији нереда који су широм Египта избили после масакра на стадиону у Порт Саиду. Нове власти батинама и сузавцем покушавају да успоставе контролу. Демонстранти опседају министарства.

18.00 - Америчке туристкиње ослобођене, саопштиле египатске власти.

16.30 - Две америчкe туристкиње и њихов водич киднаповани недалеко од Шарм ал Шеика. 

15.20 - Полиција и даље покушава да сузавцем растера демонстранте. Најмање један учесник протеста бацио "молотов коктел" на полицију.  

15.00 - Међу жртвама сукоба и један полицајац. 

За 48 сати готово непрекидних сукоба полиције и демонстраната у неколико египатских градова убијене су четири особе док је 1.689 повређено. Крај нередима, који су избили после египатског "Хејсела" се не види, јер власти ни батинама ни сузавцем не успевају да зауздају гнев грађана.

Током протеста у Каиру убијене су две особе, демонстрант и војни официр, а још две су страдале у Суецу. Заменик министра здравља саопштио је да је до сада повређено 1.689 особа. Под опсадом је зграда Министарства унутрашњих послова.

Сведоци тврде да је полиција испалила сузавац у покушају да растера око 3.000 демонстраната окупљених испред седишта полиције у Суецу, пре него што су употребили бојеву муницију.

Извор из египатске полиције тврди да полиција није отворила ватру на демонстранте, већ да су стотине наоружаних људи напале штаб локалних снага безбедности у североисточној египатској луци.

Државна телевизија јавила је да је првог дана протеста у Каиру 628 особа повређено у насиљу углавном од удисања сузавца који је полиција испалила на демонстранте који су покушавали да стигну до зграде Министарства унутрашњих послова.

Демостранти су оптужили владајући Војни савет, који је преузео власт у земљи после свргавања председника Хоснија Мубарака пре годину дана, да лоше води земљу током транзиционог периода.

Они захтевају смену војног лидера, маршала Хусеина Тантавија, неки чак и његово погубљење, сматрајући да су снаге реда биле неспособне да спрече сукобе или да су активно учествовале у провокацији нереда.

Кључни проблем у читавој ситуацији јесте то што војска није заинтересована да било коме преда власт. Опозицију представља скуп егоиста чије се амбиције завршавају на тргу Тахрир, док најјача политичка снага Муслиманско братство покушава да ситуацију среди тако што ће направити договор са војском.

У међувремену, огромна стопа криминала и катастрофално стање економије представљају проблеме о којима нико озбиљно не говори, а сви ови фактори онемогућавају нормално функционисање Египта као државе.

У земљи је тродневна жалост. Влада је сменила руководство фудбалског савеза и шефа службе безбедности у Порт Саиду, где се трагедија догодила, а градоначелник је поднео оставку.

Насиље на стадиону у Порт Саиду узроковало је нову политичку кризу у Египту, оцењују светски медији.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи