Иран "нишани" Америку

Израел оптужио Иран да развија балистички пројектил домета 10.000 километара. Израелски званичници, такође, тврде да се њихова земља налази на мети око 200.000 различитих пројектила размештених по околним државама. Амерички разарач и подморница на путу ка Персијском заливу.

Главна мета иранских пројектила у будућности неће бити Израел већ Сједињене Америчке Државе, тврди заменик премијера те државе и министар за стратешке послове Моше Јалон. Истовремено, на путу ка Персијском заливу налазе се још један амерички разарач и подморница.

Јалонова изјава уследила је неколико дана пошто су Американци обелоданили да су у развој посебне бомбе намењене уништавању дубоко закопаних бункера, у којима се наводно налазе иранска нуклеарна постројења, уложили око 330 милиона долара, што су аналитичари протумачили као прилично јасан доказ да се, после година звекетања оружјем, у Персијском заливу спрема коначни обрачун САД и Ирана.

Јалон је, говорећи на годишњој конференцији посвећеној стратешким питањима, објаснио да је пре три месеца у великој експлозији у бази Револуционарне гарде, оштећен комплекс у којем се гради нови балистички пријектил домета и до 10.000 километара.

"Тај пројектил био би усмерен на Америку", рекао је Јалон, који је прошле седмице о иранском нуклеарном програму расправљао са представницима администрације Барака Обаме у Вашингтону.

"Треба нам ваљана војна опција... Иранци су свесни да је запад у стању да то уради. Али све док Иранци мисле да се тако нешто неће догодити, развој нуклеарног програма неће стати. У овом тренутку, они мисле да свет није довољно одлучан", рекао је Јалон.

Истовремено, шеф израелске војне обавештајне службе, генерал Авив Кочави рекао је да би оштре санкције могле убедити Техеран да одустане од "чврсте намере да направи атомску бомбу".

"Они су годину дана далеко од тог циља", рекао је шеф израелских шпијуна, наглашавајући да се, према проценама, Израел налази на мети око 200.000 различитих пројектила.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи