Читај ми!

Тимошенкова жртва мучења?

Јулија Тимошенко подвргнута је тортури у затвору, рекла је њена ћерка Jeвгенија Кар пред америчким Сенатом. Неприхватљиво је да Тимошенкова борави у затвору под сумњивим и политички мотивисаним оптужбама, упозорава сенаторка Џин Шахин.

Jeвгенија Кар, ћерка бивше украјинске премијерке Јулије Тимошенко, рекла је пред Конгресом САД да њену мајку малтретирају у затвору, и позвала америчке власти да изврше притисак на Кијев како би она била пуштена на слободу.

"Јулија Тимошенко је нелегално затворена, а у затвору је малтретирају и понижавају", рекла је Карова обраћајући се америчким сенаторима.

Ћерка бивше украјинске премијерке истакла је да су њену мајку подвргли тортури неспавања и застрашивања, са циљем да је потпуно психички сломе.

Демократска сенаторка Џин Шахин, која је водила дебату, рекла је да је неприхватљиво да Тимошенкова борави у затвору под сумњивим и политички мотивисаним оптужбама.

"Биће тешко, ако не и немогуће, да Украјина продуби односе са западним земљама, ако Јулија Тимошенко остане у затвору", рекла је сенаторка Шахин.

Тимошенкова је у октобру осуђена за злоупотребу положаја приликом закључивања гасног уговора са Русијом, 2009. године. Њени савезници оптужили су председника Украјине Виктора Јануковича да је инсценирао суђење у знак политичке одмазде.

Jeвгенија Кар је у јануару била у Берлину, Копенхагену, Паризу и Стразбуру, где је од западних земаља тражила да појачају притисак на председника Јануковича, како би Тимошенкова била пуштена на слободу.

Према речима Карове, украјински председник покушава да натера Тимошенкову да напише писмо у којем ће јавно замолити за опроштај и признати одговорност за све што јој се ставља на терет.

"То се никада неће десити", рекла је Јевгенија Кар америчким сенаторима.

Због случаја Тимошенко, погоршали су се односи Украјине и ЕУ, која је оценила да је бивша премијерка оптужена из политичких разлога.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи