Читај ми!

Стотине повређених у Каиру

Близу 10.000 демонстраната, укључујући и спортске навијаче окупило се на тргу Тахрир у Каиру, у знак протеста после назапамћеног крвопролића на фудбалској утакмици у Порт Саиду, где је погинуло најмање 79 особа. Навијачи убијани мачетама. Покрет младих "6. април", египатски отпор, оптужује војну власт за насиље.

00.04 - Према последњим подацима, у сукобима повређено најмање 660 људи.  

21.30 - Скоро 400 повређених у сукобима полиције и демонстраната у Каиру, наводи египатско министарство здравља. 

18.26 - Најмање два полицајца и десетак демонстраната повређено у сукобима око трга Тахрир. Полиција испаљивала гумене метке. Облак сузавца у центру Каира. 

18.10 - Полиција сузавцем растерује демонстранте са трга Тахрир.

17.50 - Демонстранти са трга Тахрир затражили смену министара полиције и војске. Међу учесницима протеста и неколико египатских фудбалских звезда.

16.50 - Највећа странка у Египту, Муслиманска браћа, за нереде окривила "стране елементе".

14.35 - Египатски премијер Кемал ел Гунзури суспендовао комплетно фудбалско руководство и најавио покретање истраге против челника савеза.

14.30 - Парламент усвојио оставку гувернера Порт Саида Мухамеда Абдулаха. Суспендовани шефови безбедности и полиције у том граду. 

Хиљаде демонстраната окупило се на тргу Тахрир у Каиру, после незапамћеног крвопролића на фудбалској утакмици у Порт Саиду где је погинуло најмање 79 људи у нередима који, како се чини, осликавају немоћ нових власти да створе какав-такав ред у држави.

Бесна маса људи опколила је трг Тахрир у Каиру и зграду египатске државне телевизије. Полиција је гуменим мецима и сузавцем растеривала демонстранте.

Демонстранти, од којих су многи навијачи "Ел Алија", користили су металне препреке и возила, како би затворили трг. 

Многи сматрају да је полиција неспособна или да је активно провоцирала нереде.

"Народ је, изнад свега, љут на режим. Људи су заиста љути, види им се бес у очима", рекао је за Би-Би-Си навијач "Ел Алија" Мухамед Абдел Хамид.

Према саопштењу египатског министарства здравља, у сукобима је повређено 668 људи.

Ножеви унети на стадион

Најкрвавији нереди на фудбалским утакмицама у последњих 15 година бацили су светло на агресију група тврдокорних навијача, који су били значајан фактор у уличним протестима против бившег египатског председника Хоснија Мубарака.

Изгледа да су неки навијачи успели да унесу ножеве и мачете на стадион, због недостатка уобичајене контроле.

Навијачи "Ел Алија" учествовали су у прошлогодишњим протестима, нарочито у сукобима са полицијом. Спекулише се да су безбедносне снаге имале интерес да се науди навијачима "Ел Алија".

Занимљиво је да су навијачи "Ел Алија" и највећег ривала "Замалека" неколико дана раније договорили примирје које је требало да траје док се политичка ситуација у земљи не смири. Требало је да њихов пример следе и остале навијачке групе, што такође наводи на сумњу да је сукоб оваквих размера изрежиран.

Сведоци тврде да је атмосфера била напета током целог меча, јер су навијачи "Ел Алија" развукли увредљив транспарент за присталице домаћег тима Масрија.

На ванредној седници парламента, посланици Муслиманске браће за насиље су оптужили власт.

Група Муслиманска браћа, односно њена Партија слободе и правде, која је после недавних избора постала највећа странка у Египту, оптужила је за насиље "невидљиву руку" односно присталице бившег председника Хоснија Мубарака.

"Догађаји у Порт Саиду су планирани и представљају поруку остатака бившег режима", изјавио је посланик Муслиманске браће Есам ел Еријан.

Еријан је рекао да су војска и полиција саучесниици у насиљу, оптуживши их да тиме покушавају да покажу да њихова широка овлашћења у власти морају бити сачувана.

Према наредби јавног тужиоца, шеф безбедности и градоначелник Порт Саида, требало би да буду испитани, као и 52 особе које су ухапшене у нередима.

На данашњој седници владе проглашена је тродневна национална жалост и смењен је Есам Самак, шеф службе безбедности у Порт Саиду, зато што није спречио избијање крвавог сукоба навијача.

Тренер "Ел Алија" Мануел Жозе затражио је раскид уговора, како би се вратио у Португал, док су тројица играча египатског клуба рекли да се повлаче из фудбала после јучерашње трагедије.

Хиљаде грађана на главној железничкој станици у Каиру дочекали су синоћ повређене са фудбалске утакмице.

"Доле војна управа" и "Народ жели егзекуцију фелдмаршала Мухамеда Хусеина Тантавија", узвикивали су грађани на протестима поводом крвопролића, пренеле су агенције.

Сукоби су уследили када су навијачи домаћег тима Масри упали на терен и појурили за играчима екипе "Ел Алија", једног од најтрофејнијих египатских клубова. Упад навијача десио се непосредно после завршетка утакмице у којој је победио домаћи тим.

Повређено је најмање хиљаду људи, а међу повређенима налазе се и полицајци и двојица фудбалера.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи