Читај ми!

Нема више бежања!

Амерички инжењери направили метак са навођењем. Користећи оптички сензор, метак прати ласерски зрак на мети удаљеној и до два километра.

Када спојите два инжењера и њихову страст према лову, очекујте "смртоносну" комбинацију. Ред Џонс и Брајан Каст, уз помоћ колега из Националне лабораторије Сендија у САД, направили су метак са навођењем.

Њихов прототип има облик сличан стрелици за пикадо, а дугачак је 10 центиметара. Када се испали, лети брзином око 730 метара у секунди, односно брзином од 2,1 мах.

Како функционише навођење? Метак има оптички сензор који је у стању да детектује ласерски зрак на мети, што му омогућава да буде усмераван према њој. Сензор шаље информацију контролној јединици која управља електромагнетним покретачима. Ти покретачи наводе минијатурна "пераја" која метак усмеравају ка мети.

Током тестова, инжењери су закачили сићушну светлосну диоду за метак да би могли да прате његову путању. Утврдили су да су батерија и електроника биле у стању да "преживе" испаљивање метка. Уз то, коришћен је и обичан барут.

"Када обичан метак излети из пушке, он се обрће у цеви, па зато иде право. Да бисмо могли да усмеримо наш метак куда желимо, морамо да се отарасимо тог обртања", рекао је Џонс.

Лабораторија је испитивањем закључила да обичан метак може да промаши мету удаљену један километар за око девет метара. Самонаводећи метак за исто растојање "греши" за највише 20 центиметара, а укупан домет му је двоструко већи.

Метак је засад још увек само прототип. Уколико прође све тестове, могао би да постане доступан полицији, војсци, па чак и људима који се баве стрељаштвом из забаве.

Националној лабораторији Сендија у дизајнирању самонаводећег метка помагала је фирма "Локхид Мартин", која је сарађивала са америчком војском на развоју те технологије.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи