Читај ми!

Европа, дан после сутра

Хладан талас широм Европе однео је неколико десетина живота. Најчешће жртве бескућници. Замрзло се и Црно море, све луке на њему затворене због ветра.

Сибирска зима заледила је Европу и однела више десетина живота. Жестоки мразеви у Пољској однели су 12 живота, а најниже температуре, 30 степени испод нуле, забележене су на југоистоку те земље.

На улицама Немачке, на минус 15, више од 22.000 бескућника чека помоћ, да им гостионице, пансиони и железничке станице отворе врата. У великим градовима "топли аутобуси" превозе их до преноћишта.

Украјинско министарство за ванредне ситуације позвало је на спасавање бескућника, јер је више од 40 људи умрло од хипотермије, а више стотина затражило медицинску помоћ због промрзлина. Власти су отвориле склоништа, а затвориле школе и вртиће.

Руске власти апеловале су на становништво да без потребе не излази напоље. У појединим деловима Сибира, температура је и до минус 50!

Екстремно ниске температуре су и у Италији: Болоњи, Фиренци и другим градовима у централном делу и на северу.

У Румунији је јак мраз однео најмање осам живота. Углавном су то старије особе и бескућници. У Букурешту је забележено минус 20 степени, а Црно море замрзло се на површини на око 30 метара од обале. Због јаког ветра затворене су све црноморске луке. У Бугарској су најниже температуре у последњих сто година, Словачка не памти тако хладну зиму.

Турска је окована снегом, око 2.000 села је одсечено од света. У Истанбулу има пола метра снега, саобраћајни је колапс, па многи грађани нису могли да оду на посао.

У Словенији у појединим деловима, ветар достиже брзину од 160 километара на час. Прекинут је поморски саобраћај. Снежно невреме и у Хрватској. На Велебиту су наноси преко метра. За разлику од унутрашњости, где су на зиму навикли, снег је изненадио житеље острва на северном Јадрану. И Црну Гору је захватило хладно време, са олујним ветром.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи