Читај ми!

Сирија у УН, смрт једне резолуције

Русија и Кина против нацрта резолуције којом се од сиријског председника Башара ел Асада тражи да сиђе са власти. Нацрт, који је мењан више пута, како се чини, осуђен је на смрт, јер Пекинг и Москва машу правом вета.

Гласно најављивана седница Савета безбедности Уједињених нација, како ствари стоје, неће донети никакве сензационалне резултате, јер су Русија и Кина против нацрта резолуције, којом би се, да је усвојена, тражио одлазак са власти Башара ел Асада.

"Савет не може да намеће параметре унутрашњополитичких решења", рекао је руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин, упозоравајући да би акција какву је после консултација Запада и Арапске лиге предложио Мароко само погоршала ситуацију на терену.

Чуркин је то рекао током расправе о предлогу резолуције, која је у последња 24 часа мењана безброј пута, али без суштинског напретка, јер се Русија и Кина чине одлучним да у овом случају искористе право вета.

Како су за Интернет портал Радио-телевизије Србије рекле дипломате на Ист Риверу, мароканску резолуцију су, у ствари, начинили Французи, с тим што су последње измене додали Британци.

Такав однос снага у најмоћнијем телу светске организације одужио је гласање о том документу бар на 24 часа, уколико се петнаест чланица, суочених са могућим ветом Пекинга и Москве, уопште и прихвати таквог посла.

Дипломатски рат у ходницима седишта УН у Њујорку најжешћа је политичка битка између Русије и Запада последњих година, коју су САД и Француска схватили толико озбиљно да су се на седници појавили и Хилари Клинтон и Алан Жипе.

Део разлога за такву дипломатску активност Запада лежи и у чињеници да би пад Асадовог режима знатно ослабио иранске акције у региону, али и притисак Хезболаха на проамеричке снаге у Либану.

Ипак, за сада нико озбиљан не подржава војну интервенцију каква је виђена у Либији, пре свега зато што не постоји јасна представа на који начин би таква акција утицала на односе Израела, Либана и Ирака.

Западне дипломате сматрају да ће се, у неком тренутку, Савет безбедности ипак изјаснити о тој резолуцији, највероватније само како би се тестирала чврстина Русије, која је са Кином сличан документ у октобру већ "убила" ветом.

 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи