Читај ми!

Иран циља САД?

Америчке обавештајне агенције тврде да Иран припрема терористички напад на САД као одговор на претње Америке и њених савезника, преноси "Вашингтон пост". САД предузима тајну операцију која треба да осујети наводне иранске амбиције да развије нуклеарно оружје, наводи лист.

Директор Националне обавештајне службе САД Џејмс Клапер сматра да наводна иранска завера да се убије амбасадор Саудијске Арабије у Вашингтону показује нову, агресивну решеност Ирана да одобри нападе на Америку.

Говорећи о свом извештају, пред Комитетом за безбедност америчког Сената, Клапер каже да та завера показује да су неки ирански званичници сада спремни да спроведу напад на Америку, као одговор на стварне или потенцијалне америчке акције које прете иранском режиму, преноси Вашингтон пост.

Процена указује на потенцијално нови правац у супарничком односу САД и Ирана, у тренутку када постоје назнаке да је већ предузета тајна операција која треба да осујети наводне иранске амбиције да развије нуклеарно оружје, наводи престонички дневник.

Главни амерички обавештајац, који је шеф свих америчких цивилних обавештајних служби, напоменуо је да САД тражи начин да избегне војни сукоб са Ираном, инсистирајући све више на санкцијама. "Надзиремо и могућност превентивног напада Израела на Иран", додао је Клапер.

"Надамо се да ће санкције имати ефекта на промену иранске политике према нуклеарном ангажману. То је веома осетљиво питање и ми доносимо одлуке заједно са Израелцима", навео је Клапер.

Мистерија иранског ловца

Иран је оптужио САД и Израел за многе мистериозне догађаје, укључујући и очигледно циљано убиство још једног иранског нуклеарног научника у Техерану у јануару, као и за сајбер-напад на највећи објекат за обогаћивање уранијума у земљи.

У међувремену, ирански опозициони активисти страхују од угрожености нуклеарних постројења у земљи. Наиме, опозиција тврди да је ирански ловац "Ф-14" оборен сопственом противваздушном одбране током, како кажу, самоубилачког напада на нуклеарни реактор "Бушер".

Према извештајима државних медија, пилот мајор Али Реза Каримаи и копилот погинули су прошле недеље када се ловац америчке производње срушио убрзо после полетања у региону Персијског залива.

Међутим, опозициони сајт Пеикнет оцењује да је авион оборен, негирајући да је узрок пада механички квар, као што су известили званични државни медији. Чињеница да се пилоти нису катапултирали наводи на закључак да је авион оборен, наводи опозиција.

Медији наводе да је авион полетео из базе у близини источног града Исфахана. И поред медијске блокаде, спекулише се да су пилоти покушали да нападну нуклеарна постројења.

Западни стручњаци упозоравају на недостатке нуклеарног реактора "Бушер". Поред саботаже, том реактору изграђеном уз руску помоћ, како тврде стручњаци, прети и опасност од земљотреса који често погађа регион где се постројење налази.

Иранска војска задржала је флоту америчких авиона "Ф-14", произведених пре револуције 1979. године. Амерички медији наводе да су санкције Запада због иранског нуклеарног програма узеле велики данак на способност војске да одржава флоту. У протеклој деценији догодило се мноштво авионских несрећа у којима је погинуло више од 900 људи.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи