Читај ми!

Бајден против напада на Бин Ладена

Потпредседник САД Џо Бајден саветовао Барака Обаму да не издаје налог за напад на скровиште Осаме бин Ладена, већ да сачека додатне информације. Он је знао да је под знаком питања био буквално председнички мандат и зато је повукао обарач, оцењује Бајден.

Амерички потпредседник Џо Бајден признао је да је председника САД Барака Обаму саветовао да не издаје налог за напад на скровиште Осаме бин Ладена, рекавши му да би требало да сачека додатне информације пре него што у Пакистану распореди специјалну јединицу.

Говорећи прошлог петка на скупу конгресмена демократа у Мериленду, Бајден је изнео један од досад најдетаљнијих извештаја о томе како се Бела кућа мучила око одлуке да ли да удари или не на најтраженијег светског теророристу, преноси Дејли телеграф.

Уочи напада у Пакистану 2. маја прошле године, Обама је окупио своје највише обавештајне и војне саветнике, укључујући државну секретарку Хилари Клинтон и званичнике Здруженог генералштаба америчке војске, да би затражио њихов савет.

Према Бајденовим речима, Обама је добио неодређене савете од свих присутних, изузев Леона Панете, тадашњег директора ЦИА, који је енергично препоручио председнику да наложи извршење напада.

"Када је на мене дошао ред да кажем председнику своје мишљење, рекао сам да је мој предлог да не креће у напад", рекао је Бајден пред демократама.

Обама је наредног јутра ипак издао наређење да се мисија изврши.

"Он је знао да је под знаком питања био буквално председнички мандат - и зато је повукао обарач", оценио је Бајден.

Бивши председник Одбора за спољне послове у Сенату и ветеран дебата о националној безбедности, Бајден је један од најопрезнијих гласова у Белој кући, наводи лист.

Како се ближе председнички избори у новембру, Бела кућа користи сваку прилику да подсети гласаче на напад у ком је убијен човек одговоран за нападе од 11. септембра 2001. - једну од малобројних одлука које поздрављају Обамини републикански противници.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи