Читај ми!

Кинески пиринач за Северну Кореју

Хиљаде кинеских камиона допрема помоћ у храни Северној Кореји. Пола милиона тона пиринча земљи у којој гладује сваки четврти становник.

Дугачки конвоји кинеских камиона натоварених пиринчом ушли су на територију Северне Кореје након што је, како пише јапанска штампа, Пекинг пристао да Пјонгјангу пружи помоћ у храни, изјавио је данас један јужнокореански активиста.

Од 9. јануара на хиљаде камиона допремило је пиринач Северној Кореји која има хроничне проблеме са несташицом хране, изјавио је До Хе-Јун члан Коалиције грађана за људска права чије је седиште у Сеулу, а чији су чланови углавном севернокорејске избеглице.

Јапански лист Токио Шимбун пренео је јуче да је Пекинг, након вести о смрти Ким Џонг-Ила, одлучио да Северној Кореји испоручи помоћ у храни и струји, што је знак подршке северно-корејском режиму који пролази кроз период транзиције.

Хе-Јун је показао и фотографије конвоја камиона снимљене недалеко од граничног прелаза код кинеског града Тумен на северо-истоку земље. 

"Камиони натоварени врећама пиринча виђени су како се крећу према Северној Кореји из више градова међу, којима су Тумен, Дандонг и Ђиан", рекао је тај активиста.

Кинески министар иностраних послова позвао је јуче међународну заједницу да пружи већу хуманитарну помоћ Северној Кореји, земљи у којој према подацима Уједињених нација једна четвртина становништва гладује.

Министар међутим, није желео да коментарише писање Токио Шимбуна који наводи да је Кина одлучила да испоручи свом суседу 500.000 тона пиринча и 250.000 тона сирове нафте.

Трговинска размена Кине и Северне Кореје порасла је за 62 одсто током 2011. односно износила је 5,63 милијарде долара, статистички су подаци Асоцијације за међународну трговину која је данас објавила извештај. Северна Кореја је поред осталог двоструко повећала извоз руде у Кину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи