Читај ми!

У Сирији гори нафта

Велика експлозија на нафтоводу близу Хомса. Сиријске трупе сламају џепове отпора у Дамаску, напредујући ка предграђима које држе побуњеничке снаге. Док је Дамаск прихватио посредовање Москве у решавању сукоба, побуњеници одбијају да седну за преговарачки сто.

Главни нафтовод у близини Хомса у пламену. Снажна експлозија одјекнула је близу нафтовода који снабдева рафинерију у граду. Неколико тренутака касније ватра је букнула. За сад нема података о евенуталним жртвама. 

Предграђа Дамаска у којима се налазе побуњеници под жестоком су ватром сиријске војске, која слама преостале џепове отпора у граду, а према тврдњама активиста за људска права, војска је рано јутрос ушла у преостала два града који су још под контролом бунтовника. 

Трупе владе у Дамаску јуче су повратиле контролу над већином источних предграђима главног града која су одметнути војници освојили прошле седмице.

"Интензивна пуцњава се чује у градовима Замалка и Арбин, док тенкови тамо напредују", саопштила је Сиријска опсерваторија за људкса права са седиштем у Великом Британији, позивајући се на изворе на терену.

Према речима активиста, снаге режима спроводе опсежна хапшења у оближњем гарду Ранкусу.

Истовремено, побуњеници - војни дезертери који су се окренули против режима у Дамаску - потпуно су освојили град Растан након неколико дана интензивних борби, рекао је један тамошњи активиста.

Растан је два пута падао у руке побуњеника, само да би га сиријске трупе убрзо повратиле.

Број мртвих јучерашњим сукобима попео на више од 100 људи, међу којима је око њих 55 страдало у сукобу са снагама безбедности, углавном у региону Хомса. 

У региону Хомса, средишту побуне против сиријског режима, погинуло је 40, у Дери деветоро, док је пет људи страдало у предграђу Дамаска. У Идлибу, где су такође грађани протестовали, убијен је један човек, наводи та организација.

Исти извор наводи да је у јучерашњим сукобима страдало и десет војника дезертера, шесторица припадника снага безбедности и 25 војника регуларне војске.

Могући преговори у Москви?

Русија неће подржати нови Нацрт резолуције о Сирији, саопштило је, уочи дебате у Савету безбедности Уједињених нација, руско министарство спољних послова истовремено позивајући представнике сиријских власти и опозиције у Москву на неформалне преговоре без предуслова.

Према речима заменика шефа руске дипломатије Генадија Гатилова, "западна верзија нацрта резолуције о Сирији није одмакла од предлога из октобра и не можемо је подржати", пренели су јуче руски медији. 

"Сиријске власти су већ позитивно одговориле на наш позив, а очекујемо да ће се у наредним данима са тим усагласити и опозиција стављајући интересе сиријског народа испред свега осталог", навело је руско Министарство спољних послова.

Гатилов је објаснио да "нацрт садржи позив чланицама СБ УН да обуставе испоруке оружја Сирији, али да није повучена јасна линија између кријумчара оружјем које неке земље ангажују да би подржале екстремистичке снаге у Сирији и оних које имају легалне војно-техничке везе са том земљом".

Међутим, како пише Њујорк тајмс, извештавајући из Уједињених нација, пред дебату о Сирији, побуњеници одбијају да прихвате неформалне преговоре и посредовање Русије.

Бела кућа подржава политичко решење

Из Вашингтона кажу да подржавају политичко решење које ће зауставити насиље у Сирији, након што је руско Министарство иностраних послова саопштило да званични Дамаск пристаје на преговоре о кризи уз посредовање Русије, јавио је Ројтерс.

Замољен да прокоментарише предлог Русије сиријским властима и опозицији да упуте представнике у Москву ради одржавања неформалних консултација без претходног условљавања, портпарол Беле куће Џејмс Карни синоћ је рекао да Вашингтон не зна детаље о том сусрету, али да "уопштено подржавају напоре за достизање политичког решења које ће окончати насиље у Сирији".

Према његовим речима, САД активно дискутују са руском страном и другим партнерима о погоршању стања у Сирији и порасту насиља који забрињава.

Сиријско министарство иностраних послова јуче је саопштило да ће Сирија "наставити да се брани од тероризма" и оптужило САД и западне земље да желе да створе "хаос" у тој земљи.

Од почетка масовних протеста у Сирији против режима председника Башара ал-Асада у марту 2011. године, према подацима УН, погинуло је више од 5.400 особа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи