Читај ми!

Песницa испред Беле куће

Мајице са стиснутом песницом, симболом покрета "Отпор", постале су хит међу присталицама покрета "Окупирај Ди-Си" који протестују близу Беле куће. Тражимо од америчке владе да промени систем и престане да буде светски полицајац, каже директор организације "Ненасилно" Мајкл Бир.

Међу присталицама покрета "Окупурај Ди-Си", који протестују у Мекфирсон парку испред Беле куће, прави хит изазвале су мајице са стиснутом песницом, знаком покрета "Отпор". 

Демонстранти су почели да штампају и деле мајице са стиснутом песницом, у знак отпора најављеној полицијској интервенцији и насилног уклањања шатора из парка.

Иако је полиција неколико пута давала рок за уклањање шатора и других објеката из центра Вашингтона, до интервенције за сада није дошло. Убрзо након тога почело је штампање и дељење мајица са знаком Отпора, што су људи одушевљено прихватили.

"То су мајице са знаком "Отпора" из Србије и ми морамо да наставимо борбу против корпорација и псеудодемократије у Америци", рекао је Танјугу директор невладине организације "Ненасилно" Мајкл Бир, који је дошао да подржи демонстранте.

Бир је истакао да покрет "Окупирај Ди-Си" подсећа на "Жене у црном" у Србији, које говоре о нужности промена друштва.

"Тражимо од америчке владе да промени систем и врати власт људима и да престане да буде светски полицајац. Ово је покрет који се шири светом и догодиће се и у Србији и у другим земљама", сматра Бир.

У парку се окупило неколико хиљада људи који су носили транспаренте: "Ми не припадамо корпорацијама", "Хоћемо права на земљу, кућу и храну", "Анархисти заједно са покретом Окупирај", "Не можете укинути наше снове".

Власти су саопштиле да морају да се уклоне шатори и сви други објекти који су у парку, због процене да је дошло до угрожавања здравља људи и могућности ширења заразе.

Власти су раније саопштиле да одлука о забрани камповања у парку не значи да ће протести бити забрањени, већ значи да више неће бити дозвољено постављање шатора и спавање у парку.

Покрети "Окупирај" широм Америке боре се против великих корпорација и банака које сматрају одговорним за велику финансијску кризу и високу незапосленост у САД.

Протести су почели средином септембра у Њујорку, кроз покрет "Окупирај Волстрит", да би се касније проширили на целу Америке.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи