Читај ми!

Жртве зиме у Европи

Најмање 36 људи је умрло од хладноће у земљама источне Европе. У многим областима уведено ванредно стање, а власти отварају прихватилишта за хитне ситуације.

У таласу хладноће, праћеном обилним снежним падавинама у земљама источне Европе умрло је најмање 36 особа. Уведено је ванредно стање, школе су затворене, путеви непроходни и онемогућено снабдевање струјом.

Због температура које су пале на минус 20 степени Целзијусових, власти источноевропских земаља отвориле су стотине прихватилишта за хитне ситуације и позвали становнике да буду пажљиви и не излазе без потребе из својих кућа.

Полиција трага за бескућницима, како би се уверила да се нису смрзли, наводи агенција Асошијетед Прес.

Украјинско министарство за ванредне ситуације објавило је да је у тој земљи 18 људи умрло од хипотермије, а скоро 500 је за само три дана прошле недеље затражило медицинску помоћ због промрзлина.

Међу умрлима налази се 12 бескућника, чија тела су пронађена на улицама.

У неким деловима Украјине температура је током дана падала на минус 16 степени Целзијусових, а ноћу чак на минус 23.

Власти су отвориле 1.500 склоништа, где људи могу да се огреју и нахране, а затворене су школе и вртићи.

У Пољској су жестоки мразеви последњих дана однели 12 живота, а само у последња 24 часа, како јавља дописница Бете, петоро Пољака умрло је од смрзавања, саопштио је Центар за безбедност при пољској влади.

Пољска полиција је као и сваке зиме појачала патроле које на улицама, у парковима или напуштеним зградама траже бескућнике и људе којима је позлило и чији је живот у опасности због ниских температура.

Најниже температуре, 30 степени испод нуле, забележене су на југоистоку Пољске.

Прву жртву овогодишњих мразева има и Словачка пошто су спасиоци и хитна помоћ  без успеха покушавали да спасу живот мушкарцу у Попраду на истоку земље који је лежао смрзнут на улици.

На северу и истоку Словачке температуре се крећу између 22 и 15 степени испод нуле.

Изузетно ниске температуре забележене су и у Бугарској, где је у неким областима измерено минус 24 степена Целзијусових, а штампа пише да је пет особа страдало у снежним олујама које су ту земљу погодиле прошле седмице. Већина жртава су старије особе, које су се изгубиле на путевима недалеко од својих села.

Најниже температуре, минус 24 и минус 23,4 степена, измерене су у Чирпану на југу Бугарске и у централном граду Севлијево, наводи метеоролошка служба, која за наредне дане најављује даљи пад температуре.

Главни путеви кроз Бугарску рашчишћени су крајем прошле седмице, али су локални путеви и улице у великом броју места, рачунајући Софију, и даље под ледом. Број повређених с фрактурама је у знатном порасту.

Више од 170 школа у земљи је затворено, од чега 129 због епидемије грипа, а 44 због недостатка грејања, саопштило је бугарско министарство образовања.

У Бугарској дува и јак ветар, због којег је затворена лука у Варни.

У централној Србији три особе су се смрзле, а две се воде као нестале, док је у 14 општина уведено ванредно страње.

Напоре да се путеви очисте од снега отежава јак ветар, а десетине градова се суочавају са нестабилним снабдевањем струјом.

У Румунији, локални медији преносе да је четворо људи умрло због великих хладноћа, а путеве од снега рашчишћавају затвореници из десетак затвора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи