Читај ми!

Путин критикује Медведева

Досадашње економске реформе председника Дмитрија Медведева без резултата, оценио премијер Русије Владимир Путин. Недопустиво да Русија има економију "која јој не гарантује ни стабилност, ни суверенитет, ни благостање", рекао Путин.

Руски премијер Владимир Путин, у предизборном програму посвећеном економији, оценио је да реформе председника Дмитрија Медведева нису довеле до значајних помака.

Путин, као председнички кандидат, у програмском чланку посвећеном привреди, а који преноси  дневник Ведомости, признаје да Русија губи у конкуренцији на правном плану и да због тога власници фирми које раде у Русији преферирају регистровање компанија у иностранству.

Путин је оценио да је "недопустиво" да Русија има економију "која јој не гарантује ни стабилност, ни суверенитет, ни благостање". 

Путин је најавио приватизацију државних корпорација, чије је стварање иницирао, оцењујући да се до 2016. године може смањити део учешћа државе у неким сировинским гранама привреде и завршити просец изласка из великих несировинских компанија.

Руски премијер се заложио за промену идеологије државне контроле над бизнисом и за ограничавање функције државе. 

"Главни проблем је недостатак транспарентности у раду представника државе, од царинских и пореских служби, до судског и безбедносног система. Ако се ствари назову својим именом, реч је о системској корупцији", навео је Путин, који је од 2000. године био председник државе у два мандата, а затим премијер.

Он је напоменуо да је у Русији данас могуће платити мање или више за трошкове предузећа у зависности од "степена наклоности" који неко ужива међу људима у "државној машинерији".

Зашто Путин критикује Медведева?

Спекулације и нагађања одмах су покренули електонски медији који постављају питање да ли је полемика на релацији Путин - Медведев суштинска, као и зашто Медведев уопште не учествује у предизборним активностима Путина, којег је он сам званично предложио за председничког кандидата.

Одговор на прво питање понудио је потпредседник Центра за политичке технологије Георгиј Чижов, који сматра да ове разлике унутар водећег двојца руске политике "нису од суштинске важности", али да треба видети да ли ће та полемика бити настављена.

"Премијер је ту изнео своје виђење. Фактички он је аутор система државног капитализма у Русији и он му је привржен", рекао је Чижов у изјави за агенцију Регнум.

Он је оценио да, "уколико се полемика са актуелним председником

буде наставила, онда ће она имати предизборни карактер" и додао да је то "једна од ретких ствари где су испољене јавне разлике" међу руским лидерима.

Ипак, тешко је сасвим релативизовати Путинову оцену да је борба против системске корупције заказала, јер је Медведев управо ову област представио као један од приоритета свог председавања када је пре четири године ступио на дужност шефа државе.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи