Читај ми!

Пут у средиште Ирана

Американци развијају посебну бомбу за уништавање подземних бункера у Ирану. Пројекат вредан 330 милиона долара покренут пошто је Вашингтон саопштио да не искључује војну акцију против Ирана, јер та земља развија нуклеарни програм.

Иран би могао да развије нуклеарну бомбу у року од годину дана и да пронађе начин да је лансира у року од две до три године, изјавио је амерички секретар за одбрану Леон Панета и додао да САД не искључује војну акцију против Техерана.

Пенета је гостујући у емисији "60 минута" на телевизији Си-Би-Ес, рекао да Америка не жели да Иран развије нуклеарно оружје и да би то било прелажење црвене линије за Вашингтон. Према његовим речима, амерички званичници предузеће све неопходне кораке да тако нешто зауставе. На питање да ли то значи и војну акцију, он је одговорио: "Ниједну опцију нисмо уклонили са стола".

Како би била у стању да уништи иранска подземна нуклеарна постројења, америчка војска улаже 330 милиона долара за израду специјалних бомби за уништавање бетонских бункера.

Пентагон је инвестирао 330 милиона долара за израду спрецијалних бомби за уништавање бетонских бункера, како би америчка војска била у стању да нападне иранска подземна нуклеарна постројења, пише Волстрит џурнал.

Предвиђено је да бомбе тешке 13,6 тона, носе "Б-2" бомбардери. Бомбе имају уграђен сателитски навигациони ситем.

Стручњаци кажу да су бомбе способне да разнесу бетонске зидове дебеле 18 метара. Те бомбе су шест пута веће од досадашњих бомби којима расположе америчка војска.

Амерички председник Барак Обама је прошле недеље у говору пред Конгресом истакао да се залаже за мирно решавање иранског проблема, али ни он није потпуно искључио војну опцију.

Обама је тада рекао да је Америка одлучна да спречи Иран да произведе нуклеарно оружје, али да ниједна опција није искључена да се дође до тог циља, што су конгресмени и сенатори пропратили бурним аплаузом.

ИАЕА у посети Ирану

Ирански министар спољних послова Али Акбар Салехи нада се да ће посета тима Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Ирану донети позитивне резултате и допринети разумевању упркос забринутости међународне заједнице због његовог нуклеарног програма.

"Веома смо оптимистични када да је реч о мисији ИАЕА и њеном резултату", рекао је Али Акбар Салехи иранској новинској агенцији Мехр током своје посете Етиопији.

Како наводи агенција Асошиејтед прес, тродневна посета тима ИАЕА, који је на челу са замеником директора Херманом Накертсом стигао јуче у Техеран, догађа се у тренутку растућих тензија због иранског спорног нуклеарног програма.

Западне земље прете Ирану увођењем нових санкција, док Техеран прети да ће затворити мореуз Ормуз, један од најважнијих чворова за транспорт нафте.

"Увек смо покушавали да будемо потпуно отворени у сарадњи са ИАЕА", рекао је Салехи и додао да ће ИАЕА добити одговоре на сва питања која буде поставила Техерану.

Тим ИАЕА највероватније ће посетити постројење где се налазе фабрике за обогаћивање уранијума.

Према последњем извештају ИАЕА, Иран спроводи активности са циљем развијања нуклеарног оружја.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи