Читај ми!

"Еплу" прети бојкот?

Масовна медијска кампања покренута против америчког електронског џина "Епла", због нехуманих услова радника који склапају производе у фабрикама у Кини. "Епл" демантује. Аналитичари оцењују да се ово неће одразити на пословање компаније.

Америчка компанија "Епл", стављена је на "стуб срама" пошто је откривено да радници који праве њихове уређаје у кинеским фабрикама раде у нехуманим и суровим условима. Велики број америчких медија позива на бојкотовање "ајфона" и "ајпеда".

"Епл" је током прошле године остварио фантастичне пословне резултате продајом мобилних телефона "ајфон" и таблета "ајпед". Ова компанија је до сада је градила своју успешну пословну политику управо на "кул" репутацији међу младим и образованим људима и позитивном корпоративном имиџу.

Приче о кинеским радницима које излазе на видело могле би да покваре ту слику. Новинари Њујорк тајмса дошли су до извештаја две невладине организације које су откриле шокантне податке.

Руководиоци фабрике "Фокскон", која поред "Епла" снабдева и "Мајкрософт", "Амазон" и "Самсунг", приморавају све раднике да потпишу залог да неће извршити самоубиство, пошто се претходне године догодила серија самоубистава.

Истрага две невладине организације, Центра за истраживање мултинационалних компанија и Студената и ученика против корпоративног недоличног понашања, приказала је живот 500.000 радника који у Шенжену и Ченгдуу праве Еплове производе, оценивши да се руководиоци према њима понашају као према машинама.

Откривено је да радници у тим фабрикама раде прековремено и да се крши законска граница од 36 сати прековременог рада на месечном нивоу, као и да се радници за које се процени да лоше раде јавно понижавају пред осталим колегама.

Радници спавају у спаваоницама у којима их је по 24 и све је подређено војничким правилима. Просечна плата радника је 196 долара.

Менаџер поменутог ланца фабрика "Фокскон" Луис Ву истакао је да самоубиства нису повезана са условима у којима радници раде.

Ву је, ипак, признао да радници понекад раде прековремено како би огромна тражња за производима које склапају била испоштована, али је напоменуо да је сваки прековремени ради "добровољан".

"Епл" је, у званичном саопштењу, навео да је "одлучан да осигура највише стандарде социјалне одговорности", као и да компанија, као услов за пословање, тражи од снабдевача да се држе веома опсежних стандарда у производњи њихових производа.

"Редовно спроводимо ригорозне контроле, укључујући извештаје о фабричким ексцесима. Уколико се нешто непримерено дешава спроводимо корективне мере", истичу из "Епла".

Ипак, подаци показују да тврдње америчке фирме нису у потпуности тачне, пошто је, према подацима које објављује њујоршки дневник, четворо радника прошле године настрадало у фабрици, а 137 их је повређено.

Поред тога, у 62 одсто од 229 објеката које широм света користи "Епл", радници су на послу више од 60 сати недељно, а трећина постројења има проблеме са опасним отпадом.

Зашто само "Епл"

Сви наводи изнети у Њујорк тајмсу су, најблаже речено, забрињавајући. Али треба имати у виду да фабрика "Фокскон" у Кини снабдева и низ других џиновских компанија, попут "Самсунга", "Мајкрософта" и "Амазона".

Поред тих фирми у Азији су своје пословање лоцирали и други електронски гиганти као што су "Интел", "Сиско", "Хјулит енд Пакард", "Дел", "Нокиа" и "Нинтендо".

Имајући у виду сву озбиљност и критике на рачун "Епла" последњих дана и јавност су изашли многи извештаји и коментари који бране позицију америчке компаније.

Тако су прошлонедељне претње масовним самоубиствима, у ствари, биле у делу фабрике за склапање "Икс бокса".

Неки истичу да "Епл" ради на побољшању услова рада више од других. Редовно се састављају извештаји о ситуацији и условима рада у фабрикама, а посебна пажња се поклања отклањању опасних хемикалија из производа.

Шта друге компаније раде? Нико не зна, пошто никога не занима. Зашто се не оптужују друге компаније? Зато што ништа није толико примамљиво него нападати "Епл", пишу амерички медији.

Један од азијских аналитичара, који желео да остане анониман, једноставно је упитао: "Којим производима заменити 'Еплове'? Хоћемо ли куповати 'Самсунгове'?".

Даље образлажући своја питања аналитичар је рекао да се "Самсунгови" производи склапају у "ОЕМ" фабрици у Тианџину, где радници имају још мање плате и слободних сати од радника у "Фокскону".

"Требате да одете у 'ОЕМ'-ове фабрике за 'Леново', 'Асус' и 'Компак' па да видите колико су лошији услови у њима него у 'Епловим'", каже аналитичар.

Бојкот "ајфона"?

Сада је главно питање да ли ће тржиште, због поменутих услова рада у фабрикама, бојкотовати "ајфон" или "ајпед". Није немогуће, поготову имајући у виду кампању од пре неколико година која је за циљ имала да изврши притисак на "Најк" због истог разлога.

Међутим, треба имати у виду да производи "Епла" немају баш неку јаку конкуренцију и због тога је тешко наћи замену за њих.

"Можете призводити у удобним и пријатељски настројеном окружењу, или можете сваке године да развијате производ, да га учините бољим, бржим и јефтинијим, што изискује да услови рада буду суровији у односу на америчке", рекао је едан од "Еплових" руководилаца, који је желео да остане анониман за Њујорк тајмс.

"У овом тренутку муштерије много не интересују услови рада у фабрикама у којима се производи нови "ајфон", истакао је руководилац.

Према његовим речима о условима рада и кршењу радничких права познато је, у неким од фабрика, већ пуне четири године и још се дешава, преноси амерички дневник речи руководиоца.

"Зашто се то ради? Зато што систем ради за нас. Снабдевачи и кинеске фирме задужене за склапање производа би колико сутра промениле све ако би 'Епл' рекао да нема избора и да се услови морају поправити", рекао је руководилац, упитавши "колико мислите да би компанији требало да уради нешто уколико би било неких проблема са 'ајфоновима'"?

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи