Читај ми!

Битка за Дамаск

Најмање 66 жртава данашњих сукоба у Сирији. Напади у главном граду покушај да се дестабилизује централна власт. Бан Кимун позива на престанак насиља, Арапска лига обуставља посматрачку мисију.

У сукобима владиних снага са демонстрантима и побуњеницима у Сирији је данас погинуло најмање 66 људи, од тога 26 цивила, а генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун позвао је председника Башара ал-Асада да заустави крвопролиће, јавиле су агенције.

 

"Он пре свега одмах мора да заустави крвопролиће", рекао је Бан новинарима и додао да сиријске вође треба да предузму одлучне кораке да се обустави насиље.

"Све врсте насиља морају да буду заустављене", рекао је Бан у Адис Абеби где је говорио на отварању самита Афричке уније.

Говорећи директно о Асаду, генерални секретар је казао да сиријски председник има "велику одговорност да реши ситуацију и ангажује се у политичком дијалогу".

Према извештају сиријске организације за људска права у Лондону, десет војника погинуло је када је експлодирала бомба на путу којим је њихов конвој ишао према Кансафри на северо-западу земље.

Према извештају агениције Сана, још шест војника је убијено близу Дамаска у заседи коју је организавале "наоружана терористичка група".

Напад у Дамаску само је последњи у низу бомбашких напада на сиријску војску у престоници земље.

Имајући ту чињеницу у виду не чуди што су сиријске снаге безбедности појачале присуство у Дамаску. Аналитичари оцењују да би, уколико се напади наставе и жртве на страни војске повећају, могло да дође до даље дестабилизације стања.

Тога су веома свесне и сиријске власти и председник Башар ал Асад, који жели по сваку цену да обезбеди сигурност и стабилност у главном граду. У сваком случају наредне недеље биће кључне и за једну и другу страну. 

Организација за заштиту људских права у Лондону је саопштила и да су три цивила изгубила живот у близини Дамаска, где су се данас поново сукобили дезертери и припадници државне војске.

Од почетка побуне против сиријског режима, марта 2011, погинуло је више од 5.000 људи, а према подацима УНИЦЕФ-а током протеста је погинуло најмање 384 деце, а 380 је у затвору.

Иначе, на дипломатском фронту, Париз, Лондон, Берлин и неколико арапских земаља представило је у петак у Савету безбедности УН нацрт резолуције која се заснива на плану Арапске лиге.

У резолуцији се тражи "да сиријске владе одмах прекину све нападе и кршења људских права" становништва и да председник Асад пренесе власт на потпредседника.

Међутим, Русија се успротивила том тексту. "Ја сам јасно ставио до знања да Русија не разматра овај нацрт као основ за договор", рекао је руски амбасадор Виталиј Чуркин.

То не значи да смо одбили да разговарамо рекао је Чуркин додавши да је Москва против "било каког наговештавања санкција и завођења било којег ембарга Сирији. У октобру Русија и Кина су ветом спречиле претходни текст осуде репресије у Сирији.

И Сиријски Национални савет који обухвата већину опозиције, такође, је најавио да ће пред Саветом безбедности представити сиријски проблем и захтевати међународну заштиту за цивиле.

Арапска лига напушта Сирију

Арапска лига је обуставила своју посматрачку мисију у Сирији због повећања насиља над цивилима, за шта је шеф те организације оптужио сиријског председника Башара ал Асада.

"Одлука да се обустави мисија посматрача је донета после низа консултација са арапским министрима спољних послова, због растућег насиља према цивилима", рекао је генерални секретар Арапске лиге Набил ал Араби.

Сиријске власти жале због те одлуке коју виде као "јачање притиска за страно мешање у сиријске послове", преноси званична новинска агенција САНА.

Неименовани званичник оптужио је арапске земље да раде на основу захтева Катара, који предводи Комитет Арапске лиге за Сирију.

Почетком месеца Катар је предложио да у Сирију буду послате арапске војне снаге како би помогле у окончању насиља у тој земљи, али су власти у Дамаску одбациле тај предлог.

Пре месец дана, у Сирију је допутовала група од 165 посматрача Арапске лиге, да помогну у споровиђењу плана о смањењу насиља, ослобађању затвореника и успостављању слободе кретања. Медији, међутим, наводе, да Дамаск није испунио обавезе предвиђене овим планом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи