У Нигерији погинуло 11 побуњеника

На североистоку Нигерије погинуло је 11 побуњеника исламистичке секте Боко Харам. Они су погинули у сукобу са нигеријским војним снагама приликом напада на један војни контролни пункт, код града Мајдугурија.

Нигеријска војска убила је 11 побуњеника из исламистичке секте Боко Харам, у оружаном сукобу код контролног пункта у Мајдугурију, на далеком североистоку Нигерије, изјавио је официр за теренске операције, пуковник Виктор Ебамелехе.

"Специјална војна јединица убила је у Мајдугурију 11 припадника Боко Харама у размени ватре са припадницима секте код контролог пункта, до које је дошло у оквиру операције заустављања и претресања. Један члан секте је рањен и налази се у болници на лечењу", рекао је он, пренео је Ројтерс.

У сукобима је један од побуњеника рањен и заробљен и налази се у болници. "Здружена војна јединица" имала је једног погинулог војника, који је подлегао повредама после рањавања.

Боко Харам је настао као верски покрет против културног утицаја Запада у Мајдугурију који се налази у региону који се граничи са Чадом, Нигером и Камеруном, на ободу Сахаре, а касније се проширио на велики део севера Нигерије и постао главна претња по безбедност највећег произвођача нафте у Африци.

Према подацима "Хјуман рајтс воча", Боко Харам је од почетка побуне против нигеријске владе 2009. године убио на стотине људи.

У аудио поруци, постављеној у четвртак на интернету, вођа Боко Харама Абубакар Шекау запретио је убијањем припадника снага безбедности и киднаповањем чланова њихових породица и оптужио америчког председника Барака Обаму да води рат против ислама.

Абубакар је у петак је одбио понуду власти да преговара о примирју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи