Читај ми!

Скуп против Назарбајева

Око хиљаду присталица казахстанске опозиције са протеста у Алматију затражила поништавање недавно одржаних избора. Казахстанске власти нису одобриле скуп.

Приближно хиљаду присталица казахстанске опозиције одржало је, недалеко од Палате републике у Алматију, од власти неодобрени митинг, незадовољни резултатима ванредних парламентарних избора одржаних 15. јануара, јавила је агенција Итерфакс-Казахстан.

Агенција РИА Новости извештава да су на митингу учествовали лидери опозиције Булат Абилов, Жармахан Тујакбај и Мухтар Шаханов, а да је на тргу било око 100 полицајаца. Франс прес наводи да су демонстранти узвикивали "Слобода" и "Назарбајев - одлази".

Учесници митинга усвојили су резолуцију у којој се тражи поништавање избора за које сматрају да су фалсификовани, пренела је агенција Новости-Казахстан.

"Нови избори треба да буду одржани по новом изборном законодавству, законима о митинзима и о медијима, који би одговарали општеприхваћеним стандардима ОЕБС-а", наведено је у резолуцији демонстраната, који траже и оставку садашње владе која је, сматрају они, неспособна да се бори против кризе.

Демонстранти траже отворену истрагу трагичних догађаја у граду Жанаозену из децембра прошле године и кажњавање криваца за крвопролиће.

Тада је, на Дан независности, група бивших радника нафтне компаније "Озенмунајгаз", уз подршку хулигана, одржала масовне нереде, праћене пљачком, паљењем и насиљем над мирним становништвом и полицијом.

У нередима је погинуло 15 особа, 64 је рањено, а у Жанаозену уведено је ванредно стање до 31. јануара. "Тих дана власт је прешла опасну линију - почела је да пуца у сопствени народ", наведено је у тексту опозиционе резолуције.

Опозиција тражи и прекид "неправедног гоњења" активиста нерегистрованих опозиционих удружења "Алга " и "Халик мајдани" Владимира Козлова, Серека Сапаргалија, Ајжангул Амирове и новинара Игора Вињавског, као и њихово пуштање на слободу.

Тражи се од западних земаља и да забране улазак на њихову територију представницима казахстанских власти који гоне опозицију, доносе политички мотивисане пресуде и фалсификују изборе.

Абилов је на митингу, који је трајао око сат и по, позвао Казахстан да иступи из Евроазијске и Царинске уније, навео је Интерфакс.

Копредседник Националне социјалдемократске партије Казахстана је, такође, позвао присталице да се поново окупе на истом месту 25. фебруара.

Партија Абилова је на изборима за доњи дом парламента освојио 1,68 одсто гласова, након чега је неколико стотина њених чланова 17. јануара одржало митинг у Алматију.

На изборима су места у парламенту освојили пропредседничка странка Нур отан (Светло отаџбине, чији је лидер казахстански председник Нурсултан Назарбајев) са 89,99 одсто добијених гласова и 83 мандата, демократска странка Ак жол (Светли пут) освојила је осам посланичких места а Комунистичка народна партија Казахстана седам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи