Читај ми!

Протест због бала десничара

Око осам хиљада антифашиста протестовало у Бечу због бала који су у том граду организовале десничарске студентске организације.

У Бечу је протестовало око 8.000 антифашиста, према наводима организатора, због одржавања бала десничарских студентских организације, на Међународни дан жртава холокауста.

Уз присуство јаких полицијских снага, две групе демонстраната кретале су се различитим деловима града и окупиле се на тргу Хелденплац, испред палате Хофбург.

Због мањих инцидената ухапшена је 21 особа, а повређено је троје посетилаца бала, као и три полицајца. Хапшења су уследила због покушаја подметања пожара, као и намерног наношења штете.

И поред покушаја да не дође до контакта демонстранта и гостију бала, то није пошло за руком. Једна група активиста је успела да, блокадом пута, својим телима спречи пролазак аутобуса са младим десно оријентисаним студентима. Полиција је била принуђена да госте бала спроведе до палате Хофбург.

Јеврејска културна заједница протестовала је због одржавања бала на годишњицу ослобађања концентрационог логора Аушвиц.

Прошле године полиција је била принуђена да забрани одржавање протеста на дан одржавања бала, пошто је уочи ове манифестације дошло до сукоба са демонстрантима.

Највећи број посетилаца бала био је од 2000. до 2005. године, у време учешћа десничарске Слободарске партије Аустрије у влади, а од тада је непрестано опадао.

За Слободарску партију Аустрије бал је најважнији друштвени догађај године, јер се, пред одржавање бала, обично приређују "скупови патриота", на којима се окупљају представници десничарских партија из читаве Европе.

Овогодишњи високи гост бала је, како је најавио организатор, и шефица француског Националног фронта Марин ле Пен.

Унеско је 19. јануара скинуо Бечке валцере са листе нематеријалне светске баштине, јер се на њој нашао и бал десничара.

Ева Новотни, председник Унескове комисије за Аустрију, рекла је да Бечки балови могу бити враћени на листу, али да Унеско мора да поштује начело давања приоритета догађајима који изражавају толеранцију, поштовање других култура и културне разноликости.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи