Беч се спрема за нереде

Десничари на Међународни дан жртава холокауста организују бал у Бечу. Најављене антидесничарске демонстрације. Полиција блокира околину палате Хофбург. Град стрепи од нереда. Бечки валцери скинути са Унескове листе.

У Бечу се вечерас одржава бал десничарских студентских организација, који ће и ове, као и ранијих година, бити пропраћен демонстрацијама противника десничарских идеја, па град стрепи од нереда.

Прошле године полиција је била принуђена да забрани одржавање протеста на дан одржавања бала, пошто је уочи ове манифестације дошло до сукоба са демонстрантима.

Ове године полиција очекује око 3.000 особе које ће протестовати против бала који окупља десничарску сцену Аустрије, али и окружења.

Унеско је 19. јануара скинуо Бечке валцере са листе нематеријалне светске баштине, јер се на њој нашао и вечерашњи бал десничара.

Ева Новотни, председник Унескове комисије за Аустрију, рекла је да Бечки балови могу бити враћени на листу, али да Унеско мора да поштује начело давања приоритета догађајима који изражавају толеранцију, поштовање других култура и културне разноликости.

Бал ће бити отворен у 21 час, али ће од 16.30 сати полиција затворити трг Хелденплац испред палате Хофбург у коме се одржава бал.

Демонстранти ће моћи да протестују дуж главне бечке улице Ринг, где ће бити постављена бина на којој ће се смењивати говорници.

Пре бала, данас пре подне, биће на улазу ка палати Хофбург одржана комеморација поводом Међународног дана жртава геноцида у Другом светском рату.

Од 17 часова се очекују две поворке демонстраната, који ће кренути од Универзитета и од западне железничке станице, како би се сусреле на Рингу.

Полиција ће на улицама Беча вечерас бити присутна са, како је најављено, 1.000 униформисаних чувара реда.

Организатори бала очекују да ће на њихову манифестацију доћи око 3.000 гостију, што би била рекордна посета у протеклих неколико година.

Највећи број посетилаца бала био је од 2000. до 2005. године, у време учешћа десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) у влади, а од тада је непрестано опадао.

За ФПО овај бал је најважнији друштвени догађај године, јер се, пред одржавање бала, обично приређују "скупови патриота", на којима се окупљају представници десничарских партија из читаве Европе.

Овогодишњи високи гост бала биће, како је најавио организатор, шефица француског Националног фронта Марин ле Пен.

Јеврејска културна заједница протестовала је против одржавања бала на годишњицу ослобађања концентрационог логора Аушвиц. Шеф ове организације Ариел Музикант оценио је да се ради о намерној провокацији "немачко-националних студентских удружења".

На демонстрацијама ће, према најавама, учествовати многобројни политичари, међу којима и министарка за жене Габријеле Хајниш-Хосек и шеф странке Зелених Ева Главишниг.

Пошто је међу учесницима ове манифестације увек присутан велики број особа спреман на насиље, полиција очекује нереде током вечери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи