Читај ми!

Одштета за путнике "Коста конкордије"

Путници насуканог брода "Коста конкордија" добиће по 11.000 евра као компензацију за изгубљени пртљаг и психичку трауму услед удеса. Путници се обавезали да неће подизати тужбе против компаније.

Представници бродске компаније "Коста крочере" и заступници путника насуканог брода "Коста конкордија" потписали су споразум, према којем ће компанија исплатити 11.000 евра по особи као компензацију за изгубљени пртљаг и психичку трауму услед удеса.  

Компанија ће путницима надокнадити и пуну цену крстарења, као и путних и свих лекарских трошкова које су у вези са тим имали по доласку на копно, наведено је у саопштењу група које заступају путнике.

Једна група није потписала споразум и препоручила је путницима да то не чине.

Овај споразум је постигнут после вишедневних преговора представника компаније "Коста крочере" и представника путника, који су представљали 3.026 људи из 61 земље који нису претрпели физичке повреде када се брод "Коста конкордија" 13. јануара насукао на гребен у близини острва Ђиљо код обала Тоскане.

Путници су се прихватањем ове понуде обавезали да неће подизати никакве тужбе против компаније, пренеле су агенције.

Споразум се неће односити на стотине чланова посаде, око 100 случајева повређених путника и на породице које су изгубиле најмилије, већ ће се они одвојено третирати.

Брод "Коста конкордија" насукао се код острва Ђиљо након што га је капетан Франческо Скетино скренуо са одобреног курса. Осим тога, брод је ишао пребрзо - 16 чворова.

Скетино се налази у кућном притвору, запрећено му је отпужбама за убиство из немара, изазивање несреће и напуштање брода пре евакуације путника.

Адвокат Ханс Рајнхард који заступа неколико десетина немачких путника, рекао је јуче да ће он за своје клијенте тражити одштету која ће варирати од 10.000 евра до 50.000 евра, а чекаће три месеца да ли ће бродска компанија предложити поравнање.

С обзиром на то да је компанија "Коста Крочере" италијанска, а у саставу је америчке групе "Карнивал корп." са седиштем у Мајамију, према речима Рајхнарда, остаје да се види кога требати тужити.

Пред компанију се поставља и питање одштете за чланове посаде који су изгубили посао због несреће, а ту су и трошкови спасавања брода и могућа еколошка катастрофа, уколико преостала нафта из брода не би могла да буде безбедно испумпана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи