Читај ми!

Америка смањује војску

Пентагон објавио да ће за пет година смањити број војника за 100 хиљада, као део плана да се створи мања и ефикаснија војска. Амерички министар одбране, међутим, наглашава да ће војска задржати способност да порази "било ког непријатеља на копну".

Амерички министар одбране Леон Панета рекао je да ће та земља за пет година смањити број војника за 100.000, као део плана за стварање мање и ефикасније војске.

План је да буџет у 2013. години буде 525 милијарди долара, уколико такво смањење одобри Конгрес. Циљ америчког министарства одбране јесте да у наредних 10 година уштеди 487 милијарди долара.

"У стратешком смислу, налазимо се на прекретници, после декаде рата и сталног повећавања војног буџета", рекао је Панета.

Панета, међутим, наглашава да ће САД повећати бројност специјалних снага и задржати способност да порази "било ког непријатеља на копну".

"Фокус се помера од великих сукоба у Ираку и Авганистану ка областима од кључног националног интереса", рекао је Панета. Министар је додао да ће специјалне снаге САД које су се раније налазиле у Ираку, сада користити широм света.

Амерички министар одбране наглашава да је неопходно да се задржи "техничка оштрица", што укључује унапређење војне технологије и ширу употребу беспилотних летелица.

Аналитичари оцењују да кресање војног буџета носи са собом велики политички ризик, нарочито у изборној години када републикански председнички кандидати нападају председника Барака Обаму да десеткује војску.

Тако је Мит Ромни рекао да Америка не моћи да настави да смањује војни буџет ако намерава да "остане нада планете Земље".

Леон Панета каже да је план да буџет до 2017. године, када Американци планирају да повуку већину од 90.000 војника из Авганистана, буде 567 милијарди долара.

Међутим, упркос смањеним издвајањима, војни буџет САД и даље остаје највећи у поређењу са другим државама света. Примера ради, Кина, која је друга на свету по издвајањима за војску, 2010. године имала је војни буџет од око 114 милијарди долара. 

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи