Читај ми!

Чавез: Не признајемо арбитражу

Венецуела се повлачи из Међународног центра за решавање инвестиционих спорова и неће признати одлуке које буду донете, рекао председник Венецуеле Уго Чавез.

Председник Венецуеле Уго Чавез саопштио је да се његова земља повлачи из Међународног центра за решавање инвестиционих спорова који је формирала Светска банка и да неће признати одлуке које буду донете.

Центар је основан да би се решили бројни спорови које против Венецуеле води више мултинационалних компанија, међу којима је и "Ексон", који је недавно добио спор са том државом вредан 900 милиона долара.

"Мултинационалне компаније сада покушавају да нам прете одлукама Међународног центра за решавање инвестиционих фондова. Ми ћемо напустити то тело, али и више од тога – нећемо признати ниједну његову одлуку", рекао је Чавез на државној телевизији Венецуеле.

"Ексон" је тражио арбитражу након што је Влада Венецуеле 2007. године одлучила да национализује нафтни пројекат који је водила та америчка компанија.

Пред Међународним центром тренутно се води 17 спорова против Венецуеле, а консултантска фирма "Екоаналитика" проценила је да би због национализације могло да се потражује 33,7 милијарди долара, укључујући и око 23 милијарде на име неизвршених обавеза.

Са неким компанијама, као што су произвођачи цемента "Холцим" у Швајцарској и "Цемекс" у Мексику, Влада Венецуеле направила је договор о поравнању, преноси АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи