Читај ми!

Камерон: Шкоти не желе отцепљење

Дубоко се противим евентуалном отцепљењу Шкотске, рекао премијер Велике Британије Дејвид Камерон. Шкоти у ствари не желе потпуно одвајање од Британије, истакао је Камерон.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је, у интервјуу за Би-Би-Си, да је на шкотском народу да одлучи када жели да се референдум одржи.

"Шкоти не знају када и ко ће им поставити то питање", рекао је Камерон, и додао да ће у следећих неколико дана бити јасно дефинисан правни оквир.

Према његовим речима, неизвесност о референдуму је лоша за Шкотску и за њену економију.

На последњим регионалним изборима, маја прошле године, Шкотска национална партија је освојила апсолутну већину у свом парламенту и обећала референдум о независности.

Лидер те партије Алекс Салмонд најавио је да ће референдум бити одржан у другој половини његовог петогодишњег мандата, што је обухвата период од 2014. до 2016. године.

Камерон, међутим, каже да Салмонд зна да "Шкоти у ствари не желе потпуно одвајање од Велике Британије" и додаје да је могућност да се Шкотска отцепи "веома жалосна".

Салмондов портпарол је, брзо реагујући на Камеронове оцене, рекао да премијер треба да има на уму да ће о свим питањима о референдуму одлучити шкотски народ и његов парламент.

Шкотски парламент има право да одлучује о образовању, здравству, правосуђу и заштити околине.

Према прошломесечним резултатима испитивања јавног мњења агенције "Ипсос Мори", 38 одсто људи изашлих на референдум гласало би за независност. То је три одсто више него у августу прошле године. Против независности било би 58 одсто.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи