Читај ми!

Немачка обнавља Либију!

Спремни смо да помогнемо обнову Либије, изјавио министар спољних послова Немачке Гвидо Вестервеле у Триполију. Са премијером прелазне владе Либије Абделом Рахимом ал Кибом разговарано о технологијама обнављања енергије.

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле изјавио је да је његова земља спремна да помогне обнову Либије, после пада 42-годишње владавине режима Моамера Гадафија.

"За нову Либију, ово је на неки начин и нови почетак. Желимо да будемо ту и уверимо се да ћете искористити своје могућности", рекао је Вестервеле, током своје прве посете од када је Национални прелазни савет преузео власт у земљи.

Немачка је у марту 2011. била уздржана у гласању у Савету безбедности УН о увођењу зоне забране лета над Либијом и то је једина чланица ЕУ и НАТО која се противила директној војној интервенцији у решавању конфликта у тој земљи.

У то време, одлука Немачке није се допала лидерима побуњеника. Истовремено, Гадафи се јавно захвалио Вестервелеу и канцеларки Немачке Ангели Меркел на одлуци и обећао да ће ојачати привредне везе у будућности.

Побуњеници су тада наговестили да ће се "сетити" те немачке одлуке када једног дана сами успоставе трговинске везе са другим земљама.

Вестервеле је у Триполи допутовао с делегацијом пословних људи, а према дипломатским изворима, премијер прелазне владе Абдел Рахим ал Киб заинтересовао се за немачко искуство у технологијама обнављања енергије, пренео је АФП.

Немачки шеф дипломатије требало би и да посети Либијце који су били рањени у конфликту и одведени у Немачку на лечење.

Вестервеле је у суботу посетио Алжир, а после Либије отпутоваће у Тунис.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи