Читај ми!

Или партија или религија

Званичник Комунистичке партије Кине Џу Веићун изјавио да њени чланови не би смели да буду религиозни, иначе ће бити кажњени. Слободу вероисповести дозволио је онима који нису чланови.

Високи званичник кинеске Комунистичке партије Џу Веићун указао је на све чешће слеђење верске праксе међу члановима партије што, како је оценио, прети њеном јединству и вођству.

Џу је поновио захтев да чланови партије не треба да припадају некој религији или да поштују верске обичаје. Веићун је рекао да је слеђење верских обичаја постало све распрострањеније, посебно у областима где живе етничке мањине, и да се то не сме толерисати.

Званичник кинеске КП рекао је да чланови партије који "потпаљују верски фанатизам" морају бити укорени, а потом и кажњени, уколико се не покају због својих дела.

"Нека свима буде кристално јасно - ко није члан партије, има слободу вероисповести. Чланови Комунистичке партије не смеју бити верници", изјавио је Веићун.

Његове речи упућене су 80 милиона чланова Комунистичке партије и објављене су у најновијем броју главног теоретског листа партије "Ћиуши" (Тражећи истину), а пренела их је званична новинска агенција Синхуа.

Џу је одбацио наводе да су његови ставови у супротности са уставом, који гарантује слободу вероисповести. Иначе, учлањењем у Комунистичку партију Кине, појединац усваја марксистичко-дијалектички поглед на свет и има право да "не верује ни у једну религију".

Према истраживањима, више од две трећине становништва у Кини нису верници. Око 30 одсто становника практикује таоизам и будизам, а сматра се да власти на њих гледају као на суштински део кинеске културе. Осим ове две религије, држава је признала ислам, католицизам и протестантизам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару