Читај ми!

Ослобођени палестински затвореници

Израел ослободио и преосталих 550 палестинских затвореника, према договору са Хамасом, који је после пет година заточеништва ослободио израелског војника Гилада Шалита.

Израел је вечерас ослобадио 550 палестинских затвореника у оквиру друге, коначне фазе договора о размени са Хамасом, на основу кога је у првој фази, у октобру, враћен кући отети израелски војник Гилад Шалит, после више од пет година проведених у заточеништву у појасу Газе.

Аутобуси с палестинским затвореницима прошли су контролни пункт према Западној обали око 21 сат по средњеевропском времену.

Неколико конвоја аутобуса затворске службе, уз полицијску пратњу, са затвореницима је стигло претходно на граничне прелазе према тој територији и појасу Газе.

Затвореници су последњих неколико дана премештени у затвор Ајалон у централном Израелу.

Нико од данас пуштених затвореника, укључујући и шест жена, није био осуђен на доживотну затворску казну, нити за убиство.

Већина њих би ионако била ослобођена ускоро, за разлику од 477 ослобођених у првој фази, од којих су неки служили доживотне робије због терористичких напада, најкрвавијих у последњој деценији.

Велика већина затвореника, њих 505, пуштена је на слободу на Западној обали, преко граничног прелаза код града Беитунија, надомак Рамале, где су се окупиле стотине Палестинаца, нестрпљиво чекајући своје вољене.

Напетост је била велика и младићи су почели да гурају оближњу безбедносну ограду и бацају каменице, а војници су их растеривали сузавцем и шок бомбама, рекли су очевици. Неколицина Палестинаца је повређено јер су удахнули сузавац.

Четрдесет и један затвореник ослобођен је на граничном прелазу Керем Шалом према појасу Газе. Двојица пуштених су из источног Јерусалима, а двојица из Јордана, па су прешла преко граничног прелаза моста Аленби према тој земљи.

Нервоза и дочек

Укупно је у две фазе ослобођено 1.027 затвореника из израелских затвора. На Западној обали у Рамали вечерас им је приређен скроман дочек.

На основу договора о размени, коме је посредовао Египат, исламистички Хамас је одредио многе који су били пуштени у првој фази, а Израел је одлучивао ко ће бити пуштен на слободу у другој.

Због тога што затвореници ослобођени касно, вечерас није било масовних прослава, иако су њихове породице дошле аутобусима у Рамалу из других места на Западној обали да их доцекају.

Израелски Врховни суд је касно у суботу одбацио петиције противника ослобађања, углавном чланова породица жртава тероризма. Суд је пресудио да је случај политички и да има безбедносне последице, па се неће мешати у одлуку владе.

Око 4.250 Палестинаца осуђених због безбедносних преступа остало је у израелским затворима, саопштила је затворска служба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару