Читај ми!

Храна гаси нуклеарни програм

Северна Кореја ће добити велику помоћ у храни од САД, ако обустави програм обогаћивања уранијума. Постигнут договор, споразум идуће седмице.

САД ће највероватније проследити знатну помоћ у храни Северној Кореји, пошто та земља следеће недеље потпише уговор којим ће се обавезати да ће обуставити свој програм обогаћивања уранијума.

Агенција АП имала је увид у тај уговор, који је резултат неколико месеци преговора САД и Северне Кореје, некада противника на политичкој сцени.

Преговори две стране одвијали су се, почев од овог лета, у Њујорку, Женеви и Пекингу.

Две стране већ су постигле договоре да Пјонгјанг обустави нуклеарне тестове и испробавање бојевих ракета, поново дозволи улазак у земљу међународним нуклеарним инспекторима који су протерани 2009, и настави дијалог са Јужном Корејом, према неименованим званичницима блиским преговорима.

Очекује се да Вашингтон већ сутра објави да ће Северној Кореји дати помоћ у храни, што ће не само бити добра вест за Пјонгјанг, већ ће и утрти пут следећем кључном сусрету две земље у четвртак у Пекингу, оцењује агенција АП.

Тај састанак, додаје АП, могао би да утиче да се већ за неколико недеља наставе разговори о нуклеарном разоружању, у којима ће учествовати и Кина, Јапан, Русија и Јужна Кореја.

Последњи састанак шест земаља одржан је пре три године, а наставак тих разговора представљао би велики успех администрације председника САД, Барака Обаме.

Обустава севернокорејског програма за обогаћивање уранијума био је кључни захтев САД и Јужне Кореје упућен Пјонгјангу, који је у последњих пет година тестирао две нуклеарне ракете. 

Међународна заједница већ две деценије покушава да убеди Пјонгјанг да дезактивира свој нуклеарни реактор за производњу плутонијума у Јонгбиону, за који влада те земље тврди да служи за производњу струје.

Према извештајима медија из Јужне Кореје,  САД ће обезбедити око 240.000 тона бисквита са високим садржајем протеина и витамина, али не и веома тражени пиринач.

То ће бити прва помоћ САД у храни Северној Кореји у последње три године.

У тој азијској земљи влада велика глад, коју су изазвале поплаве и оштра зима, уништивши приносе житарица.

Светски програм за храну упутио је раније ове године апел за 218 милиона долара вредну помоћ у храни за најугроженије у Северној Кореји.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару