Читај ми!

Још једна доживотна за Шакала

Иљич Рамирез Санчез, познатији као Карлос Шакал, осуђен је на доживотну робију због четири бомбашка напада из 1982. и 1983. године. Он већ служи једну казну доживотног затвора.

Француски суд изрекао је казну доживотног затвора Иљичу Рамиресу Санчесу (62), познатијем као Карлос Шакал.

Санчес је оптужен за организовање четири бомбашка напада у Француској 1982. и 1983. године, у којима је 11 људи изгубило живот, а близу 200 рањено.

Карлос већ служи доживотну казну која му је изречена 1997. године, због троструког убиства 1975. године, када је убио двојицу припадника француске контраобавештајне службе ДСТ и једног њиховог сарадника потказивача из Либана.

У Француској не постоји смртна казна, подсећају медији. Санчес, пореклом из Венецуеле, данас је на суду изјавио да није крив за четири бомбашка напада за које је оптужен.

"Не постоји ништа што ме повезује са та четири напада", рекао је Шакал обраћајући се суду, истовремено показујући палцем и кажипрстом знак нула.

Рамирес (62) је близу два сата говорио о низу тема - од живота у затвору, до ционистичке стратегије, француске државе, хашиша и смртне казне.

Током суђења 1997. године, Иљич Рамирез Санчез налазио се у познатом париском затвору "Ла Санте", а своју прву доживотну казну служи у затвору са максималним обезбеђењем "Клерво" на североистоку Француске.

Шакал био у Београду

Један број истраживача тврди да је Карлос Шакал ухваћен 1975. године као гост београдског хотела "Метропола". Тада је у Београд дошао из Алжира у пратњи једног телохранитеља и представљао се као професор теологије.

У Београд је дошао како би се склонио од агената западнонемачке тајне службе БНД , а у "Метрополу" су га пронашли и ухватили припадници Службе државне безбедности СР Србије др Обрен Ђорђевић, Драган Митровић, Душан Ступар и Јовица Станишић, некадашњи начелник ДБ-а.

Из "Метропола" је одведен у зграду Савезног СУП-а где су га припадници тајне службе Југославије саслушавали два дана.

Немци су, када су сазнали да је Карлос у Београду обавестили југословенске власти да би требало да га ухапсе. Међутим, после неколико дана провединих у затвору, Тито је наредио да га пусте, а он је као радник "Енергоппројекта" укрцан у авион за Ирак. Када је СФРЈ критикована због такве одлуке, речено је да нема доказа да је Карлос уопште био у Југославији.

У Ираку је сазнао да му је глава уцењена на милион долара.

После боравка у Ираку, отишао је у Јужни Јемен, где му је, према наводима истраживача, Гадафи плаћао трошкове. Тада је Шакал кренуо да оснива властиту терористичку организацију која је деловала до почетка пада комунизма 1989. године.

Припадници француске обавјештајне службе ухапсили су га 14. августа 1994. у Картуму и већ 17 година држе га заточеног у Паризу.

Сва документа о посети и хватању Иљича Рамиреза Санчеза у Београду 1975. године налазе се у Музеју БИА на Бањици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару