Читај ми!

Сиријана на Ист Риверу

Велике силе на прагу дефинисања договора o кризи у Сирији, која је, до сада, однела око 5.000 живота. Руски носач авиона пролази поред Шкотске на путу ка Сирији. Москва понудила нацрт резолуције Савету безбедности УН, којом се охрабрује слање посматрача мисије Арапске лиге у Сирију. Земља дубоко загазила у грађански рат.

После серије неуспеха и тешких међусобних оптужби, махом на линији Москва–Вашингтон, пет сталних чланица Савета безбедности и Немачка постигли су приличан напредак у покушају да решење, бар ове, кризе задрже у оквирима светске организације.

Русија је, поред противбродских ракета названих "убице носача авиона" и флоте ратних бродова, Дамаску упутила и прилично јасно упозорење да крвопролиће мора престати што пре, предлажући најмоћнијем телу светске организације нацрт резолуције о Сирији, која би могла представљати основу за какву озбиљнију дипломатску акцију.

"Руски нацрт је недовољан... Али представља основу за превазилажење разлика између чланица Савета безбедности", рекао је немачки амбасадор при УН Петер Витиг после још једне рунде тешких преговора о одговору на сиријску кризу.

Руски амбасадор Виталиј Чуркин је, представљајући предлог Москве, рекао да је нови нацрт знатно оштрији од претходних, посебно у погледу заштите људских права, заустављања насиља и политичких реформи.

Овим предлогом се, такође, охрабрује Арапска лига да у Сирију упути посматрачку мисију, али запад сматра да у текст, свакако, треба убацити и ембарго на извоз оружја у Сирију, што Москви у овом тренутку не пада на памет, тим пре јер је недавно Дамаску испоручила серију противбродских ракета названих "убице носача авиона".

Осим наоружања, Русија је одличила да демонстрира силу упућујући у сиријске воде флотилу предвођену носачем авиона "Адмирал Кузњецов", који се, тренутно, налази у водама недалеко од Шкотске.

Ова акције Москве представљају покушај одвраћања НАТО-а од акције сличне оној у Либији, али спољни утицаји и дипломатске иницијативе имају веома мало утицаја на сукобе међу присталицама и противницима Башара ел Асада, који се сада слободно могу назвати грађанским ратом.

Око 5.000 људи је убијено у досадашњим сукобима, тврде Уједињене нације, али би коначан број жртава могао бити знатно већи, јер су борбе између снага безбедности и устаника све жешће и све чешће праћене озбиљним жртвама међу Асадовим борцима.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару