Читај ми!

Европа тражи нове изборе у Русији

Европски парламент затражио је понављање руских парламентарних избора и истрагу о неправилностима. Начин одржавања избора није задовољио стандарде ОЕБС-а.

Посланици Европског парламента позвали су на одржавање нових "слободних и фер" избора у Русији и спровођење потпуне истраге извештаја о неправилностима током гласања за руску Думу одржаног 4. децембра.

Посланици су, такође, у резолуцији усвојеној на заседању, поздравили одржавање демонстрација у Русији, као "израз воље народа" и осудили полицијске акције током мирних протеста.

Европски парламентарци нагласили су да је начин одржавања избора показао да Русија није испунила изборне стандарде Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Они су изразили "дубоку забринутост" због навода о кршењу изборне процедуре у извештају ОЕБС-а, пристрасности медија, узнемиравању независних посматрача и недовољне раздвојености странке и државе, објављено је на веб сајту Европског парламента.

У резолуцији се наводи и да је процес регистрације довео до искључења неколико опозиционих странака и од почетка озбиљно угрозио слободу удруживања и политичку конкурентност и плурализам.

"Парламент позива на поновне слободне и фер изборе, после регистровања свих опозиционих странака", додаје се на сајту ЕП.

Затражена је и хитна и потпуна истрага свих извештаја о неправилностима и казне за оне који су за њих одговорни.

Стратешко партнерство

ЕП је позвао председника Европског савета Хермана ван Ромпеја, председника Европске комисије Жозе Менуел Бароза и високу представницу ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, да ово питање покрену на самиту ЕУ - Русија који се сутра одржава у Бриселу.

Резолуција наглашава значај унапређења партнерства с Русијом на пољу енергетике и понавља да снабдевање из природних извора не сме бити коришћено као политичко оруђе.

Посланици су нагласили да међународни изазови, нарочито они који се тичу Сирије и Ирана, не могу бити решени без усклађеног приступа који укључује Русију.

Уочи самита ЕУ - Русија, Кетрин Ештон је изразила забринутост због "кршења изборне воље грађана" у Русији, али је нагласила значај статешког партнерства Брисела и Москве за решавање глобалних проблема.

Ештонова је додала да од бриселског самита очекује "импресивне резултате". На сутрашњем самиту биће речи о енергетици и трговини између Русије и ЕУ, али и о визној либерализацији за грађане Русије који желе да путују у шенгенску зону.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару