Читај ми!

Кучма је слободан

Због незаконитог прибављања доказа Суд у Кијеву одустао од гоњења бившег председника Украјине Леонида Кучме, кога је теретио за умешаност у убиство новинара Георгија Гонгадзеа 2000. године.

Суд у Кијеву одустао је данас од гоњења бившег шефа државе Леонида Кучме због наводне умешаности у убиство новинара Георгија Гонгадзеа 2000. године, зато што докази нису прибављени на законит начин.

Кучма је у марту оптужен за злоупотребу положаја и за издавање незаконитих наређења запосленима у Министарству унутрашњих послова на основу тајних снимака које је направио његов телохранитељ.

"Једина основа за покретање поступка јесу аудио-снимци. Међутим, оптужница не може да се заснива на доказима добијеним на незаконит начин", саопштила је судија Галина Сурпуна.

Адвокат породице убијеног новинара Валентина Теличенко рекла је агенцији Франс прес да ће се жалити на одлуку суда, док тужилаштво чека да добије написмено ту одлуку након чега ће донети своју одлуку.

Новинар Георгиј Гонгадзе нестао је 16. септембра 2000. године у Кијеву, а његово обезглављено тело пронађено је стотинак километара јужно од главног града Украјине.

Убиство Гонгадзеа изазвало је велики скандал у Украјини, а опозиција је за убиство осумњичила Кучму и неколико његових блиских сарадника, међу којима и Јурија Кравченка, тадашњег министра унутрашњих послова.

На основу разговора који је један од Кучминих телохранитеља тајно снимио, чује се особа чији глас подсећа на Кучмин, а која сугерише да "Чечени отму Гонгадзеа".

Тужилаштво је јуче прихватило тај снимак као доказ о умешаности Кучме у убиство новинара.

Три бивша полицајца осуђена су 2008. године на затворске казне од 12 до 13 година због учешћа у убиству Гонгадзеа, али име налогодавца до данас није откривено.

Тужилаштво је крајем 2010. саопштило да је Кравченко, који се убио 2005. године, наручилац тог убиства, а главни доказ је било сведочење бившег генерала полиције Олексија Пукача који је према сопственом признању, лично убио новинара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару