Читај ми!

Нижа плата, краћи живот

Слабо плаћени радници у Немачкој живе краће, показала најновија истраживања. Радници са нижим примањима просечно живе 75 година, односно две мање у односу на период од пре десет година.

Оно што су многи у Немачкој претпостављали сада је и научно доказано – особе које живот проведу као слабо плаћени радници, живе краће.

Статистика већ годинама показује да Немци живе све дуже, али се то не односи на оне који зарађују испод просека.

Из одговора Бундестага на питање које је упутила странка Левица о животном стандарду сиромашнијих слојева друштва, произлази да радник са нижим примањима просечно доживи 75,5 година старости.

Пре 10 година, сиромашни радници су у просеку живели две године дуже. Тренд је најизраженији у сиромашнијем источном делу земље.

Истовремено, животна старост грађана са просечним примањима није се мењала, док бољестојећи живе у просеку још дуже. Као радници са нижим примањима, у статистику улазе они који зарађују мање од три четвртине просечног личног дохотка у Немачкој.

Просечна годишња зарада у Немачкој је, према Секретаријату за пензионо осигурање за 2011. износила 30.268 евра (бруто).

За странку Левице ти подаци су алармантни и представљају јасан аргумент против подизања старосне границе за одлазак у пензију на 67 година. Заговорници подизања старосне границе до сада су се углавном позивали и на све дужи и дужи животни век грађана.

Матиас Бирквалд из странке Левица сматра да такве тврдње "немају везе са реалношћу".

"Одлазак у пензију са 67 година није ништа друго него масовни програм за смањење пензија који посебно тешко погађа особе са мањим примањима и раднике који су подвргнути тешким физичким напорима", изјавио је Бирквалд за Дојче веле.

Критичари подизања границе за пензионисање, такође, наводе да је и проценат старијих од 60 година који су још запослени низак и да је у паду већ неколико година уназад.

Тренутно је свега нешто више од четвртине (26,4 одсто) старијих од 60 година радно активно. Удео оних који су запослени пуно радно време је још нижи и износи 18,7 процената.

Странке које критикују подизање старосне границе, међу којима је осим странке Левице и највећа опозициона Социјалдемократска странка Немачке сматрају да одлазак у пензију са 67 година долази у обзир тек у тренутку када више од 50 одсто грађана изнад 60 година старости буде запослено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару