Читај ми!

Окршаји око Триполија

Око аеродрома у Триполију воде се окршаји између две групе наоруажних људи, а о сукобљеним странама и узроцима инцидента долазе опречне информације. Медији претпостављају да је сукоб последица атентата на главног команданта нове либијске војске.

Оружани сукоб се вечерас води код аеродрома Триполија, рекли су либијски званичници агенцији АФП, док круже опречне информације о околностима инцидента и идентитету сукобљених.

"Сукобили су се револуционари из Триполија и Зинтана око преузимања контроле на аеродрому. Сукоб се води у близини аеродрома", рекао је либијски војни званичник Сами Камоука.

"По нашим информацијама, има два рањеника, а сукоб се води пешадијским оружјем и противавионским топовима", рекао је Камоука.

Од пада Триполија у руке побуњеника крајем августа, аеродром се налази под контролом тзв. побуњеничких група из Зинтана, града који се налази 170 километара западно од либијске престонице.

Један припадник бригаде из Зинтана који је на контролном пункту на путу до аеродрома, тврди да у сукобу не учествују снаге побуњеника из Триполија, него припадници нове либијске војске.

Он је рекао да је Војска покушала да силом преузме контролни пункт бораца из Зинтана код аеродрома, да је ранила двојицу, а двојицу заробила.

Репортер АФП-а јавља да су борци из Зинтана вечерас на путу за аеродром поставили још два контролна пункта, са десетинама тешко наоружаних људи и оклопним возилима.

Командант Зинтана вечерас преговара са министром одбране Осамом ал Зуеилијем о ослобађању двојице заробљених.

Агенција АП јавља да је целодневни окршај код аеродрома Триполија последица јутрошњег атентата на главнокомандујућег либијске војске.

Начелник Генералштаба Војске, генерал Калифа Хифтер није рањен у два јутрошња узастопна оружана напада на његово возило и пратњу у Триполију, саопштила је војска.

Мета оружаног напада нешто касније у Триполију била је и једна од највећих либијских војна база. Војска каже да је артиљеријом гађала положаје неидентфикованих нападача, јавила је агенција АП.

Верује се да су нападачи припадници једне од група које су учествовале у свргавању претходне власти пуковника Гадафија, а сада су се побуниле и против нове власти.

Војска претпоставља да су то побуњеници из Зинтана, планинског града на западу Либије. Данашњи окршаји у Триполију указују на нејединство после преврата у тој земљи, тумачи агенција АП.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару