Читај ми!

Протести у Русији

Између 25 и 50 хиљада људи протестовало у близини Кремља због, како тврде организатори, нерегуларности на недавно одржаним парламентарним изборима у Русији. Протести одржани и у шездесетак градова широм земље. Централна изборна комисија одбацује оптужбе.

На московском Болотном тргу више од 25.000 људи је протестовало против, како тврде организатори, нерегуларности недавно одржаних парламентарних избора у Русији, саопштила је московска полиција.

Говорници, представници Солидарности, Јаблокоа и других мањих покрета, али и парламентарне странке Правична Русија, поручили су да траже слободне изборе, слободу штампе, демократију и либерализацију политичког система.

Затражено је и ослобађање свих "политичких затвореника", опозиционара Иље Јашина и Андреја Наваљног", као и више десетина људи који су ухапшени на протестима у Москви у понедељак и уторак.

"Ово је понижавање народа, које је немогуће трпети, ми смо за слободне изборе и против фалсификовања избора", поручио је посланик Праведне Русије Генадиј Гудков.

Опозиција је усвојила "резолуцију" у коју је уврстила своје захтеве и властима дала рок од две седмице да поништи изборе и смени председника Централне изборне комисије, а ново окупљање је заказано за 24. децембар.

Централна изборна комисија (ЦИК) Русије одбацила је вечерас могућност преиспитивања резултата парламентарнијх избора од 4. децембра, што су захтевали демонстранти у Москви и другим деловима Русије.

"Јуче је (ЦИК) саопштила званичне резултате избора, сматрајући их легитимним, и никаквих основа нема за друге оцене", изјавио је агенцији Интерфакс заменик председника ЦИК Станислав Вавилов.

Према подацима полиције, на протест који су организовале непарламентарне партије, али су им се прикључили и представници неких парламентарних странака, дошло је око 25.000 људи, медији процењују да их је око 50.000, а организатори баратају цифром од чак 150.000 људи.

Протести су протекли без инцидената и после разилажења грађана на Балотном тргу је остало око 3.000 људи, саопштила је московска полиција.

Према незваничним информацијама, више хиљада људи окупило се и на Тргу Револуције где је првобитно планирано да буде одржан протестни скуп, али су се и они касније упутили ка Балотном тргу.

Полиција је дозволила долазак 30.000 људи и за то оградила специјални простор на Балотном тргу, али су због великог броја људи који нису престајали да пристижу више пута били принуђени да помере ограде и прошире предвиђену површину.

Мосту Јурија Лушкова где се налази велики број демонстраната прети рушење, упозорио је један полицијски званичник и рекао да ће уколико мост буде угрожен снаге реда морати да помере грађане.

Руски премијер Владимир Путин истакао је, уочи демонстрација, да сви Руси имају право на мирно окупљање и јавно изражавање политичких погледа, али и упозорио да ће полиција преузети "све законски дозвољене" мере како би одржала мир.

Како јављају руски медији, протести су одржани и у Санкт Петербургу, где се окупило око 7.000 људи, као и у још шездесетак градова од Калињнграда на западу до Владивостока на крајњем истоку уемље. Пошто већина тих скупова није била пријављена, полиција је укупно ухапсила око 100 људи.

Високи функционер Путинове партије Јединствена Русија Андреј Исајев изјавио је да је "гледиште опозиције веома важно и чуће се у медијима, друштву и држави".

За сада није познато да ли ће и Јединствена Русија прибећи организовању масовних скупова, а председник партијског подмлатка Тимур Прокопенко рекао је да је око 170.000 активиста увек спремно да изађе на улицу.

Број коментара 80

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару