Читај ми!

Крвави петак у Сирији

У последњим сукобима у Дамаску и Хомсу сиријске снаге безбедности убиле 41 особу. Режим оптужује оружане терористичке банде тврећи да су већина погинулих у досадашњим немирима били сиријски полицајаци и војници.

Сиријске снаге безбедности убиле су, у јучерашњим окршајима у Дамаску и Хомсу, најмање 41 цивила, међу којима је седморо деце, тврди сиријска организација за праћење поштовања људских права, са уз оцену да је јучерашњи дан био један од најкрвавијих од почетка немира.

Та организација наводи да је 12 особа, укључујући двоје деце између 10 и 12 година, убијено у Хомсу, док је један 14-годишњак убијен у селу Акраб у области Хомса, где опозиција оптужује режим за планирање масакра.

Према тим наводима, пет цивила је убијено у граду Хама, који је једна од кључних тачки отпора режиму сиријског председника Башара ал Асада. Још 18 цивила, укључујући двоје деце, убијено је у Думи, Сакби, Кафарбатни, Хамуријеу и Дмеиру, наводи се у саопштењу.

Борци за људска права наводе и су да су у јужној провинцији Дараа, колевци револта против Асада који је избио средином марта, убијена једна жена и једна девојчица.

Такође, у близини границе са Турском на северу у провинцији Идлиб, убијено је двоје људи, од којих је један 15-годишњи дечак, а други возач таксија.

Асад је пре три дана у интервјуу за америчку ТВ мрежу Еј-Би-Си негирао да је издавао налоге за убиство демонстраната, истичући да би то могао да уради "само лудак".

Сиријски председник је довео у питање податак који износе УН о томе да је у немирима у Сирији, који трају од средине марта, убијено више од 4.000 људи, истичући да су већина жртава присталице владе и да је у осмомесечном насиљу страдало 1.100 војника и полицајаца.

"Ко каже да су Уједињене нације поуздана институција?", упитао је сиријски председник приликом интервјуа.

Дамаск, који криви "оружане терористичке банде" за насиље у међувремену је позвао међународну заједницу да помогне у проналажењу "часног излаза из кризе", пре свега на заустављању улаза оружја у Сирију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару