Читај ми!

Иранци показали срушену летелицу

Снимак модерне америчке беспилотне летелице коју су, како тврди Техеран, недавно обориле иранске снаге у свом ваздушном простору, у близини границе с Авганистаном, објавила је иранска државна телевизија.

Иранска државна телевизија објавила је снимак модерне америчке беспилотне летелице коју су, како тврди Техеран, недавно обориле иранске снаге у близини границе с Авганистаном.

На снимку, који траје нешто више од два минута, види се како ирански војни званичници испитују америчку летелицу RQ-170 типа "сентинел". Оборена летелица, судећи према снимку, изгледа неоштећено.

Шеф ваздухопловних снага иранске Револуционарне гарде генерал Ами Али Хаџизаде рекао је да је летелица приликом обарања само незнатно оштећена.

"Оборена је заједничком операцијом Револуционарне гарде и иранске војске", рекао је Хаџизаде, преноси АП.

Ирански државни радио јавио је да је америчка летелица уочена изнад града Кашмара на истоку земље, на 225 километара од границе са Авганистаном и да је оборена у недељу.

Асошијетед прес је раније објавио, позивајући се на неименоване америчке званичнике, да је оборена летелица била једна од летелица агенције ЦИА које годинама шпијунирају Иран из америчке базе у Авганистану.

Амерички званичници тврде да је иста верзија беспилотне летелице RQ-170 коришћена за осматрање пре акције у којој је у мају убијен вођа Ал Каиде Осама бин Ладен у Пакистану.

Исти неименовани извори наводе да је САД изградио ваздухопловну базу у Шиндаду, на западу Авганистана, како би се у њој дугорочно стационирале и из ње изводиле осматрачке мисије и чак специјалне операције у Ирану, уколико то буде потребно.

ЦИА и Пентагон су одбили да коментаришу ове наводе.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару