Читај ми!

Без договора Русије и НАТО-а

Северноатлантска алијанса и Русија нису постигле договор о ракетном штиту НАТО-а у Европи. Озбиљно схватамо забринутост Русије, изјавио генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен. НАТО не жели компромис, сматра шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Русија и НАТО нису успели у Бриселу да се договоре у вези са планираним ракетним штитом Алијансе у Европи, а Москва упозорава да за договор има све мање времена.

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен изјавио је да шефови дипломатија 28 земаља чланица Алијансе нису успели да постигну договор са својим руским колегом Сергејом Лавровом, али да су се сложили да наставе преговоре.

Расмусен је навео да су "разлике остале", одбацивши тврдње Русије да Алијанса не узима у обзир забринутост Москве да би ракетни одбрамбени систем НАТО-а могао да буде употребљен против те земље.

"У вези са ракетном одбраном још се нисмо договорили. Слушамо и слушали смо и данас и узимамо забринутост Русије озбиљно", рекао је Расмусен после састанка са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом.

Расмусен је пренео да је на састанку усаглашено да је важно да се преговори наставе и постигне споразум.

Генерални секретар Алијансе додао је да је НАТО поновио свој позив за сарадњу са Русијом о одбрамбеним системима и да се нада да ће некакав почетни договор бити постигнут до наредног самита НАТО-а у мају следеће године у Чикагу.

Говорећи у седишту НАТО-а у Бриселу, амерички државни секретар Хилари Клинтон је истакла да неслагање САД и Русије око плана Алијансе о постављању ракетног одбрамбеног система у Европи не оправдава Русију да предузима војне противмере, пренео је Ројтерс.

Понављајући жељу НАТО-а да сарађује са Русијом на том пројекту, Клинтонова је нагласила да ће САД наставити са распоређивањем ракетног одбрамбеног система.

Време за договор истиче

Сергеј Лавров, пак, сматра да НАТО нема жељу да направи компромис.

"Имамо још времена за договор, али време истиче", поручио је руски министар. Лавров је на састанку поновио захтев своје земље да НАТО треба да обезбеди правно обавезујући документ да одбрамбени систем није усмерен против ње.

"Нама су потребне јасне гаранције да ракетни штит неће бити усмерен против наших стратешких способности", рекао је шеф руске дипломатије. САД је вољан да прихвати необавезујући писани споразум, али не и уговор.

Као одговор на планове НАТО-а о ракетном штиту, Русија је недавно у Калињинграду, на граници са Пољском и Литванијом, чланицама НАТО-а, активирала радарски систем за упозоравање на приближавање ракета.

Две стране у Бриселу данас нису имале исти став и у погледу коришћења интервенције НАТО-а у Либији као модела који би се примењивао и у будућности у сличним случајевима, пренеле су агенције.

Поједини аналитичари сматрају да Русија преувеличава значај претње од ракетног штита Сједињених Америчких Држава и користи тај проблем као адут у односима са Западом. Сматра се и да је "антизападна" реторика руских политичара усмерена, пре свега, на "домаћу употребу" за време избора.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару