Читај ми!

Спречено бекство Садија Гадафија

Осујећено бекство Гадафијевог сина Садија у Мексико. Сади Гадафи побегао је у Нигер када је режим Моамера ел Гадафија почео да се урушава.

Мексичке власти осујетиле су покушај Садија Гадафија, сина убијеног либијског вође, да тајно побегне у Мексико, служећи се фалсификованим документима, јављају светски медији.

Према речима мексичког министра унутрашњих послова Алехандра Поареа, у вези са тим покушајем у новембру је ухапшено четворо људи, два Мексиканца и по један држављанин Канаде и Данске, у склопу полицијске операције "Кућни гост".

Саучесници су Садију Гадафију и члановима његове породице прибавили лажна документа која би им служила као доказ да су мексички држављани, рекао је Поаре, преноси амерички Си-Ен-Ен.

Ухапшени су, такође, купили неколико кућа у Мексику за потребе породице Гадафијевог сина, а једна од њих налази се у туристичком граду Бахија де Бандерас у западној провинцији Најарит.

Те радње разоткрила је мексичка обавештајна служба још 6. септембра, додао је Поаре.

Потом су мексички агенти дошли до Синтије Ен Ванијер, Канађанке која је била у директном контакту са Гадафијевима, и дошли до закључка да је она главни организатор. Ванијерова је, како се наводи, ухапшена 10. новембра.

Уследила су привођења Габријеле Давиље Хуерте о Квето, Мексиканке на раду у САД, која је била кључни фалсификатор, Пјера Кристијана Флемсборга из Данске, који је обезбеђивао логистику, и Хозеа Луиса Кенедија Пријета, који је набављао лажна документа.

Ухапшени се суочавају са оптужбама за фалсификовање докумената и отварање банковних рачуна под лажним именима.

Требало је да породица Гадафи уђе у Мексико под лажним именима: Даније Бејар Ханан, Амира Сајед Надер, Моа Бејар Сајед и Софија Бејар Сајед, а за долазак би се користио приватни авион који су обезбедиле ухапшене особе.

Сади Гадафи је у Нигеру, земљи која се граничи са Либијом, а тамо је побегао када је режим Моамера ел Гадафија почео да се урушава.

Његовог брата Сеифа ел Ислама, кога тражи Међународни кривични суд, прошлог месеца су у Либијској пустињи ухватиле снаге Националног прелазног савета Либије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару