Читај ми!

Америчка "злоупотреба" Перл Харбора

САД су знале за напад на Перл Харбор и искористиле га као повод за улазак у Други светски рат, преноси агенција "Риа новости" тврдњу јапанског политиколога Казухика Тогоа.

Напад на Перл Харбор био је последица добро разређене америчке политичке провокације, наводи агенција Раи новости, преносећи интеревју са јапанским политикологом Казухиком Тогом, унуком Сигенорија Тогоа, шефа јапанске дипломатије у време Другог светског рата.

"Постоји теорија по којој је Америка била спремна на било коју цену, како би Јапан натерала да први почне рат. Френклину Делану Рузевелту такав след догађаја је био потрабан да сломи домаће јавно мнење, које је било против улазка САД у рат", каже Казухико Того.

Према његовим речима, томе је на руку ишао је и, тада важећи, јапански дипламатски протокол који је јапанским амбасадама налагао да о таквим догађајима обавесте земљу домаћина пола часа пре њиховог почетка.

Како је због бирократских крутости јапанска амбасада обавестила Вашингтон пола часа после почетка напада, то је америчкој пропаганди омогућило да га покаже "подмуклим и ненајављеним крвопролићем", а Рузвелту да угуши сваки глас против рата и увуче САД у рат, наводи Того.

"Напад на америчке бродове био је глупа и трагична грешка Јапана", сматра Того, и додаје да има доказа да су "САД знале за време почетка напада и да су га мирно сачекале".

Као потврду тога јапански политиколог наводи чињеницу да су Американци из Перл Харбора извукли сва три носача авиона, који су били главни циљ јапанског напада.

У нападу јапанске ратне авијације на Перл Харбор, 7. децембра 1941. године, уништена је готово комплетна америчка Пацифичка флота. Том приликом погинуло је најмање 2.400 морнара.

Јапанска армија је, у том нападу, претрпела "незнатне губитке". Уништано је пет поморница и неколико авиона, а погинуло је 55 војника.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару